Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Стеван Бакић свечано отворио манифестацију „Завичајни дани“

03.09.2021.

Химном „Боже правде“ коју су извеле ученице Музичке школе Суботица – Одсек за традиционално певање, и пригодним културно-уметничким програмом вечерас су на суботичком централном грдском тргу почели осми по реду „Завичајни дани“. Ову, сада већ традиционалну манифестацију која негује српску културу и традицију свечано је отворио градоначелник Суботице Стеван Бакић.

14517_1.jpg 

Уз изражавање задовољства што смо поново заједно, у традиционалном термину „Завичајних дана“, почетком септембра, и што је  пред нама три дана одличних културних садржаја из свих српских завичаја – од Суботице до Приједора и од Фенека до Пакраца – градоначелник Бакић је казао да је ова манифестација изузетно важна и да је она показатељ богаства српске културе којом српски народ даје свој допринос разноликости суботичког духа.

Истакао је да је историјско трајање Срба обележено сеобама, које су, како је рекао, чешће биле прогони и насилна протеривања, и да је 2020. прошло 330 година од Велике сеобе Срба током које је десетине хиљада породица напустило свој завичај у Старој Србији и 1690. године дошло на овај северни простор.

„Ту су их дочекали њихови сународници, јер је и овде био завичај многих Срба вековима. Следећи масовнији долазак нашег народа у ове крајеве било је насељавање солунских јунака после Првог светског рата. Ове године смо, као Град, достојно прославили један век од настанка Новог Жедника и Вишњевца, које су основали заслужни српски добровољци на голим ливадама које су од отаџбине добили у знак захвалности. Јубилеји Бачког Душанова и Мишићева нас очекују 2025. године“, навео је градоначелник Бакић.

Суботица је, додао је, доласком тих вредних људи из Лике, Црне Горе, Босне и Херцеговине и других крајева, обогаћена до данашњих дана.

„Њима су се, после Другог светског рата, придружили и многи заслужни учесници борбе против фашизма, а 1995. године и хиљаде прогнаних у злочиначкој акцији 'Олуја'. Дакле, сви суботички Срби, били они из времена цара Јована Ненада или од Велике сеобе или колонизације и избеглиштва – сви су представљени у овим 'Завичајним данима'. Суботица је, као ретко који град, стециште свих српских традиција и све пуноће и богаства српске културе. На то смо посебно поносни“, нагласио је Бакић.

Навео је да смо се ове године сећали и оних Срба, који су из Суботице  протеривани пре осам деценија, који су страдали у борби против окупатора и као невине жртве злочина.

 14517_2.jpg

„Први пут смо, после много времена, званично као Град подсетили на трагичну 1941. годину, када је овај споменик цару Јовану Ненаду, наспрам којег стојим, срушен и обезглављен. Када  је логор Шарвар узимао животе истих оних Срба који су само двадесет година раније основали своја насеља на територији града Суботице. Нисмо заборавили ни годишњицу формирања логора смрти Јасеновац, о којем смо отворили изложбу у Градској кући током маја ове године“, подсетио је градоначелник Бакић.

Негујући културу сећања на наша страдања, истакли смо и улоге свих оних племенитих људи из других народа који су дали се од себе да та страдања спрече, који су штитили и бранили своје комшије Србе и били савест и понос Суботице, казао је Бакић и нагласио да „Завичајни дани“ зато нису само фолклорна и уметничка манифетација, већ „сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају“.

„Тако је своју реализацију дочекала и одлука Градског сената из 1920, да се краљу Петру Првом Ослободиоцу подигне споменик у Суботици. Пре краја ове године, у којој обележавамо један век од смрти владара који нам је донео слободу 1918, вратићемо му дуг и украсити наш град спомеником достојним њега. Он ће постати градски симбол и симбол српског јединства, јер је краљ Петар једнако наш и у Мркоњић граду и у Подгорици и у Суботици“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је, на крају, подвукао да је свака реченица у његовом писаном говору проткана позивом на слогу и јединство које нам је потребније него икада.

„Сведоци смо огромних притисака на нашег председника Александра Вучића, на нашу Србију, на нашу браћу и сестре на Косову и Метохији, Републици Српској и Црној Гори. Молим вас да све наше сујете и размирице гурнемо на страну и да, како каже наш председник Вучић, станемо сви уз нашу химну 'Боже правде' и под заставу наше мајке Србије“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на отварању ове манифестације обратили су се и председник Савеза српских удружења Севернобачког управног округа, Боривоје Вукајловић, директор покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило, народни посланик и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, Милимир Вујадиновић, и песник Ненад Грујичић.

14517_3.jpg 

У пригодном културно-уметничком делу програма наступили су дванаестогодишња девојчица Ена Гогић, из Кикинде, солиста групе „Чуперак“, и састав „Фенечки бисери“, из Јакова. Овој групи, основаној у манастиру Фенек 27. октобра 2017. године, на Свету Петку, која изводи духовну, родољубиву, етно и традиционалну музику, Боривоје Вукајловић је уручио повељу Савеза српских удружења Севернобачког управног округа за изузетан допринос развоју и очувању српске културне баштине. С обзиром на то да Савез српских удружења Севернобачког управног округа подржава породице које имају више деце, Вукајловић је представници вишечлане породице Миленко уручио поклон ваучер.

14517_4.jpg

Организатор „Завичајних дана“ је Савез српских удружења Севернобачког управног округа.

14517_5.jpg