Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 13. седница Скупштине града Суботице

08.09.2021.

„На дневном реду сутрашње, тринаесте седнице Скупштине града имаћемо 23 тачке од којих је, објективно, најважнија доношење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину. Битна је, свакако, и Одлука о доношењу Плана генералне регулације IX за зону Месне заједнице ‘Зорка’, а остале тачке дневног реда односе се на рад јавних и јавно комуналних предузећа”, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 13. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 9. септембар 2021. године, са почетком у 9.00 часова.

 14537_1.jpg

Изражавајући уверење да ће се током сутрашњег скупштинског заседања водити квалитетна расправа о ребалансу буџета, Пастор је истакао да Град Суботица веома добро стоји у финансијском смислу и да су приходи остварени у већој мери него што је то био случај у неким претходним годинама и мандатима.

„То је, пре свега, заслуга грађана који плаћају порез, а заслуга је, такође, и Градске управе. Таква ситуација омогућава да се реализују одређени пројекти који се нису учинили реалним на крају прошле године, када је усвајан буџет града за 2021. годину. У оквиру тих пројеката асфалтираће се, рецимо, улице у Чантавиру и у Хајдукову, а више средстава ће се усмерити за уређење зелених површина. За неколико дана почиње  реконструкција главне фасаде Градске библиотеке, превасходно из републичких и нешто мало градских средстава”, истакао је Пастор.

Он је казао да је реконструкција главне фасаде Градске библиотеке изузетно значајна и због изгледа центра града, јер се, како је рекао, Народно позориште споља полако у потпуности завршава.

14537_2.jpg

„У центру града имамо и нову фонтану, као и споменик некадашњем градоначелнику Карољу Бироу. Битно је да и та главна фасада Градске библиотеке окренута према Градској кући и главном градском тргу буде обновљена. Ту се не ради само о једноставној обнови фасаде, већ се ради и о рестаураторским и конзерваторским радовима због Атласа, који држе балкон Градске библиотеке, који су у лошем стању. Радује ме што ћемо наредних неколико месеци радити на обнови те фасаде и надам се да ће њена реконструкција бити окончана до краја године, уколико временске прилике буду то дозволиле”, нагласио је Пастор, и додао да ће се израдити и пројектна документација за обнову куће Кароља Бироа, у Браће Радића 7, која је у јако лошем стању.

Говорећи о Одлуци о доношењу Плана генералне регулације IX за зону Месне заједнице „Зорка“, Пастор је навео да по закону Град треба да изради 13 таквих планова генералне регулације, да је ово једанаести такав план и да су остала још два плана која су у изради.

14537_3.jpg

„Ови планови су, с једне стране битни зато што ће грађани моћи брже да добијају дозволу за градњу, а са друге стране једноставније ће се проширивати улице, значи радови ће се у правном смислу једноставније изводити и биће могућности за отварање нових улица у Месној заједници 'Зорка'. Остале тачке дневног реда, као што сам већ рекао, односе се на јавна и јавно комунална предузећа, мењају се одлуке о њиховом оснивању због увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице. Дакле, ради се о уклађивању са Статутом Града. У тачкама везаним за неколико јавних предузећа ради се о измени статута јавног предузећа, а имамо и једну тачку персоналне природе. Мењаће се и одлука о месним заједницама, такође због увођења буњевачког језика у службену употребу. Ми смо изменили Статут Града, након тога смо изменили Пословник о раду Скупштине града и сада све остале документе и јавних предузећа и установа треба да ускладимо са одредбама Статута“, нагласио је др Балинт Пастор.