Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Усвојен ребаланс буџета

09.09.2021.

На 13. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће,  донета је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину.  Ребалансом усвојени обим буџета износи 7.266.280.000 динара, што је за 892.057.000 динара, односно 13,99 одсто више од обима буџета усвојеног у децембру претходне године године.

14542_1.jpg 

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се медијима након усвајања Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину (50 гласова за, седам против, уздржаних није било) рекао да је ребаланс буџета био неопходан због усклађивања расходовне стране са очекиваним приходима и утврђивања са законским променама насталим након изгласавања буџета за 2021. годину.

„Пратећи реализацију буџета за 2021. годину за период јануар-јул видели смо да је реализација буџета за седам месеци 60,47 одсто и очекивања су да ће прихода страна бити већа него што је планирано. Урадили смо расподелу наменских средстава, као и средстава за пројекте и кориснике буџета, а урадили смо и прерасподелу пренетих средстава из претходне године. Изгласани обим буџета сада је 7.266.280.000 динара, што је више од планираног буџета за 2021. годину за 892.057.000 динара, односно 13,99 одсто. У периоду јануар-јул текуће године остварени су приходи од комуналних такси и накнада у већем износу за 70 одсто у односу на исти период претходне године, па је ребалансом усвојено повећање ових прихода буџета. Најзначајније повећање остварено је од накнада за легализацију, такси за озакоњење и накнаде за комунални допринос, што је потврда да је грађевински сектор у експанзији како у делу озакоњења нелегалних објеката тако и у изградњи нових објеката“, истакао је Бакић. 

Навео је да се најзначајније промене на расходовној страни ребаланса односе на планирана недостајућа средства за исплату плата запослених код кориника средстава буџета града, чије је повећање уследило након усвајања буџета за ову годину, тачније да су априла плате увећане за 1,5 одсто.

14542_2.jpg

„Обезбеђена су недостајућа средства за основно и средње образовање у оквиру расхода за превоз запослених који су у претходном пероду били ускраћени за део трошкова доласка и одласка са посла, а који су покренули остваривање својих права судским путем.  Обезбеђена су недостајућа средства за функционисање апотекарске установе, повећане су апропријације којима се обезбеђује обављање комуналних делатности и делатности од општег интереса као што су одржавање чистоће и зеленила, одржавање путева, бициклистичких стаза и тротоара,  уклањање дивљих депонија, одржавање објеката у јавној својини града, а обезбеђена су већа средства за рад предшколске установе. Обезбеђена су, такође, и додатна средства за функционисање ЈП 'Суботицатранс', с обзиром на поремећаје у пословању предузећа изазване пандемијом, као и за повећање на апропријацијама за дотације којима се суфинансирају пројекти невладиних организација и организације у области спорта“, рекао је градоначелник Бакић. 

Додао је да су издаци за нефинансијску имовину, односно инвестициони издаци увећени за 39,25 одсто од текућег планираног обима.

„Најзначајније измене су у оквиру наставка пројекта Изградња и адаптација зграде Народног позоришта, пројекта адаптације Геронтолошког центра 'Дудова шума', реконструкција и адаптација Дома за децу 'Колевка', наставак пројекта енергетске ефикасности објеката у јавној својини“, нагласио је градоначелник Бакић.  

14542_3.jpg

Он је казао да су обезбеђена и средства за започињање неколико инвестиционих пројеката.

„Ти пројекти односе се на изградњу међуобјекта за сакупљање споредних производа животињског порекла, изградњу бунара у Мишићеву и Вишњевцу, санацију  објекта Велике терасе на Палићу, асфалтирање улице Дожа Ђерђ у Хајдукову и II улице у Бачким виноградима, реконструкцију и адаптацију туристичког информационог центра. Усвајање измена и допуна Одлуке о буџету града Суботице за 2021. годину омогућиће остваривање задатих циљева одређених у сваком програмском делу буџета, а све у складу са смерницама које је одредила Влада Републике Србије и Министарство финансија“, рекао је градоначелник Бакић, истичући да сарадња суботичке локалне самоуправе са републиком и поктрајином никада није била боља него данас.

14542_4.jpg

На данашњој седници Скупштине града, међу 23 тачке дневног реда колико је укупно усвојено, донета је и Одлука о доношењу Плана генералне регулације IX за зону МЗ „Зорка“. Преостале тачке дневног реда углавном су се односиле на суботичка јавна и јавно комунална предузећа и мењање одлуке о њиховом оснивању због увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице.

 14542_6.jpg