Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Стеван Бакић примио Дејана Савића, саветника за културу председника Вучића

09.09.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се, у Градској кући, са Дејаном Савићем, саветником за културу председника Србије Александра Вучића.  Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да му је била част да данас буде домаћин саветнику за културу председника Вучића, да је током срдачног сусрета Дејану Савићу предочио богатство културних манифестација и садржаја у Суботици и да је са њим разговарао како о локалној, тако и о националној стратегији развоја културе.

14543_1.jpg 

„Упознали смо нашег госта са детаљима националног културног пројекта реконструкције зграде суботичког Народног позоришта и том приликом изразили велику захвалност председнику Александру Вучићу за подршку коју пружа том процесу, јер да није његове помоћи, помоћи државе Србије и помоћи АП Војводине, Град Суботица не би имао снаге да реализује тај пројекат“, нагласио је градоначелник Бакић.

14543_2.jpg 

Када се заврши унутрашње уређење, објекат позоришта ће значајно унапредити укупне капацитете суботичке културе, а представљаће и значајан национални културни ресурс, истакао је  градоначелник Стеван Бакић и додао да верује да ће саветник за културу предесника Вучића бити велики савезник суботичке локалне самоуправе при окончању постојећих и покретању нових културних пројеката који су и данас разматрани.

Дејан Савић је навео да постоје три разлога зашто је данас посетио Суботицу.

„Први је тај што желимо да јасно скренемо пажњу на то да култура и уметност, као врх људске делатности, не може да буде само привилегија Београда него и свих значајних културних центара у Србији, међу којима истакнуто место заузима и Суботица. С друге стране, ту смо да видимо шта је оно чему председник Вучић може да буде покровитељ, чему може да буде иницијатор, шта је оно што од стране председника,  председништва и тих структура власти треба да буде помогнуто и подржано. Трећи разлог је што желимо да чујемо да ли има проблема у културном развитку града у догађањима која су овде, рекао бих, на недељном нивоу“, истакао је Савић.

Он је казао да је Суботица  развијен културни центар са озбиљним концертним животом, са Симфонијским оркестром  који је окосница културног музичког живота једног града, и да су то сада Београд, Нови Сад, Ниш и Суботица.

 14543_3.jpg

„Констатовали смо да је најважнији пројекат у овоме моменту отварање Народног позоришта које по квадратури скоро стиже Народно позориште у Београду, што значи да ће Суботица добити позориште које ће моћи наредних педесет и више године да задовољава све потребе једног озбиљног културног центра какав је Суботица. Увек кажем да град није прост збир становника и да град подразумева да мора да има све оно што град као институцију, као место становања карактерише. Једна од таквих ствари управо ће бити суботичко Народно позориште“, подвукао је Савић.

Захваљујући се градоначелнику Бакићу на, како је рекао, предивном пријему, Дејан Савић је оценио да Суботица има руководство које себи поставља озбиљне задатке и успешно их решава у намери да овај град учини још успешнијим.

14543_4.jpg 

Пријему у Зеленој сали Градске куће присуствовали су градски менаџер Загорка Панић, члан Градског већа задужена за област културе и образовања, Миланка Костић, и директор суботичког Народног позоришта, Милош Николић.