Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић обишао радове на уклањању дивље депоније у Горњем Таванкуту

11.09.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић и директор суботичког Јавног комуналног предузећа „Чистоћа и зеленило“ Слободан Милошев обишли су данас у Горњем Таванкуту, насељу надомак Суботице, радове на уклањању несанитарне депоније на коју је више деценија одлаган кућни, кабасти, грађевински, органски, пољопривредни и други видови отпада. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је чишћење ове депоније омогућило Министарство заштите животне средине на челу са министарком Иреном Вујовић која је покренула велику акцију чишћења пет стотина дивљих депонија у Србији.

14549_1.jpg 

„Ово је једна од најгорих дивљих депонија на територији града Суботице. За њено уклањање и санирање Министарство нам је доделило 2,2 милиона динара и због тога смо веома захвални министарки Вујовић. Рок за потпуно чишћење овог простора је 1. октобар, али извесно је да ће наше градске службе депонију очистити и пре тог рока. Осим оваквих акција, Град Суботица има и своје редовне активности на унапређењу животне средине. Што се тиче конкретно депонија, у претходном периоду саниране су дивље депоније на Жељезничком тргу, у Чантавиру, и Ђурђинском путу, у Старом Жеднику“, нагласио је градоначелник Бакић.

Истакао је да је планирано уклањање дивље депоније у оквиру бивше хемијске индустрије „Зорка“ и да је рок за њено чишћење 1. децембар.

14549_2.jpg 

„Укупан број дивљих депонија на територији града Суботице је у протеклих десет година смањен са 53 на 20 депонија. Активности на санацији и превенцији настајања дивљих депонија одвијају се у континуитету, али сав тај труд је узалудан ако грађани не буду савесни. Позивам зато све Суботичане да очишћене просторе чувају и да не дозволе да се ту поново формирају депоније“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Слободан Милошев је навео да процењена површина простора за чишћење износи 950 метара квадратних, да је процењена запремина отпада 702 кубна метра и да је процењен број тура за одвожење смећа отвореним камионом од шест метара кубних – 117.  

14549_3.jpg 

„Када све буде очишћено и уређено, поставићемо табле да је забрањено одлагање смећа. Апелујем на грађане да не одлажу отпад где му није место и на тај начин загађују животну средину, тим пре што Јавно комунално предузеће ’Чистоћа и зеленило' са подручја свих градских и приградских месних заједница на територији града Суботице уредно врши одвожење чврстог комуналног отпада“, рекао је Милошев.

Укупна предрачунска вредност предвиђених радова за уклањање ове депоније је око 3,1 милион динара. Министарство заштите животне средине је конкурсом „Додела средстава за суфинансирање реализације пројекта превенције нелегалног одлагања отпада и уклањање у 2021. години“ за чишћење депоније у Горњем Таванкуту определило 2,2 милиона динара, док је остатак у износу од око 900.000 динара од предвиђене предрачунске вредности за ове радове обезбедио Град Суботица. 

 14549_4.jpg

Данашњим, завршним радовима на чишћењу ове дивље депоније присуствовали су и градски менаџер, Загорка Панић, помоћник градоначелника за област информисања и послове Кабинета градоначелника, Весна Босанчић, и члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић.

Радове изводи ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Суботица, а сав отпад ће бити однет на несанитарну депонију/сметлиште „Александровачка бара“. 

 14549_5.jpg