Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић представио резултате рада у 2021. години

15.09.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић са сарадницима данас је, у Медија-центру у Градској кући одржао конференцију за новинаре на којој су представљени резултати рада актуелне градске власти у 2021. години, као и приоритети за наредни период. Честитајући свим грађанима Дан српског јединства, слободе и националне заставе, Бакић је изјавио да је крајем августа 2020. године, када је именован за градоначелника Суботице, због пандемије вируса корона била озбиљна неусаглашеност прихода и расхода у буџету града, да се у „градској каси“ тренутно налази око 303 милиона динара и да је захваљујући гвозденој дисциплини остварење текућих прихода опрезно израђеног буџета за 2021. годину за седам месеци 60,47 одсто од годишњег плана.

14559_1.jpg 

„Поред тога што није било довољно ликвидних средстава за измиривање текућих обавеза, буџет града био је у немогућности да изврши поврат позајмице у износу од 350 милиона динара коју је позајмио у току првих седам месеци 2020. године из средстава консолидованог рачуна трезора града. Први корак у консолидацији било је усвајање ребаланса буџета у октобру 2020. године којим су расходи и издаци буџета умањени за 864 милиона динара“, рекао је Бакић.

Након тог ребаланса, казао је, кренуло се у решавање преоблема везаних за Апотекарску установу „Апотека Суботица“ водећи рачуна како о интересима „Апотеке Суботица“, Града Суботице и њених грађана, тако и о статусу запослених.

„Уговор о закупу пословних простора – апотека које су у јавној својини Града Суботице, закључили смо са Апотекарском установом 'Гален фарм', а потписивањем уговора са добављачима Апотеке преузелии смо обавезе о измирењу 133 милиона динара, што смо и испунили. Овде морам да изразим огромну захвалност за несебичну подршку председнику Србије Александру Вучићу и Министарству финансија на челу са министром Синишом Малим. Тражили смо 350 милиона, јер смо имали законски уговорене обавезе које смо морали да испоштујемо. У првом договору држава је према својим финансијским могућностима понудила помоћ у износу од 120 милиона динара, а ја сам молио да то буде 200 милиона динара. И та моја молба је прихваћена, с тим да смо накнадно добили још око 11,5 милиона динара“, истакао је градоначелник Бакић.

14559_2.jpg

Додао је да је крајем децембра 2020. године извршена још једна позајмица средстава са консолидованог рачуна трезора града у износу од 150 милиона динара.

„Тај дуг смо вартили до маја ове године. Обезбеђена су средства у висини од 33 милиона динара и решен дугогодишњи проблем дуговања града према запосленима у основном и средњем образовању који су остали ускраћени за део трошкова превоза на посао и са посла. Настављена је и помоћ у превазилажењу проблема у пословању ЈП ’Суботицатранс’, јер смо обезбедили средства за набавку аутобуса у укупној вредности од 38 милиона динара“, рекао је Бакић.

Подвукао је да је буџет за 2021. годину израђен са  великом дозом опрезности како у планирању прихода тако и у квалитетном распореду расхода и да је захваљујући гвозденој дисциплини остварење текућих прихода буџета за седам месеци 60,47 одсто  од годишњег плана.

„Посебан акценат је дат на наставку започетих инвестиција и обезбеђивању оптималног функционисања свих органа, организација и служби. Наданашњи дан, након измирених јутрошњих обавеза, на буџету града се налази око 303 милиона динара, што један град величине и геостратешког значаја попут Суботице мора увек да има на свом рачуну. Рекао бих још само да смо за угоститеље и предузетнике обезбедили један од најбољих пакета подршке у нашој земљи, да смо на пријемима за грађане обавили око 300 разговора са грађанима и да је помоћ пружена у 79 одсто случајева, као и да су обавезе града града по уговорима о прибављању Дома војске и касарне ’Коста Нађ’ износиле 214 милиона динара, а да данас тај дуг износи 111 милиона динара“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

14559_3.jpg

Градски менаџер Загорка Панић представила је најзначајније пројекте који се реализују или би ускоро требало да почне њихова реализација у областима културе, здравствене и социјалне заштите, заштите животне средине и комуналне инфраструктуре, туризма, енергетске ефикасности, саобраћајне инфраструктуре, а говорила је и о средствима издвојеним за израду пројектно техничке докментације за неколико значајних пројеката.

Секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, говорила је о средствима опредељеним за предшколско, основно и средње образовање, а представила је и мере социјалне политике, као и улагања у културу и спорт и омладину.

14559_4.jpg