Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Др Балинт Пастор народни посланик и председник Скупштине града на свечаности Удружења за помоћ ученика „Деже Костолањи“

15.09.2021.

Суботичко Удружење за помоћ ученика „Деже Костолањи“ основан је 1990. године. Јубиларни програм се због епидемиолошке ситуације прошле године није могао одржати, па је свечаност одложена на 31. годишњицу оснивања и одржана данас у 18.00 часова у великој већници Градске куће на којој је присуствовао и присутнима се обратио др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), народни посланик и председник Скупштине града Суботице.

14561_1.jpg 

Он је у свом обраћању истакао значај грађанских иницијатива у стицању знања и конкурентности младих, и осврнуо се на тешкоће с којима су се удружења грађана суочавала почетком 90-их прошлог века. Њихове иницијативе и циљеви често су наилазили на неразумевање, на погрешно тумачење па чак и на непријатељски однос, зато је на почетку било веома тешко, понекад и опасно изаћи у јавност и заступати те идеје.

Ангажованост удружења за пружање помоћи ученицима и студентима била је веома значајна у та времена, јер су те организације биле скоро једина могућност стипендирања младих. На срећу, ситуација је сада већ много боља. Млади мађарске националности у Војводини имају више врста помоћи у виду стипендија односно смештаја у студентским и ученичким домовима, као што је стипендија Мађарског националног савета, стипендија за студенте права, смештај у домовима „Колегијум Европа“ и Дом „Др Ласло Рехак“.  

14561_2.jpg 

Др Балинт Пастор је истакао истрајност и залагање чланова удружења рекавши да њихов вишедеценијски рад и ентузијазам служи за пример како се и у најтежа времена проналази могућност када се жели помоћи.

Иницијатор, оснивач и први председник Удружења био је др Миклош Узон. Циљ фондације је пружање подршке талентованим ученицима мађарске националности у Војводини неповољног материјалног стања, јачање улоге образовања на мађарском наставном језику и, наравно, неговање наслеђа Дежеа Костолањија.

Став оснивача и садашњих чланова удружења је да је један од основних услова за останак и опстанак младих у завичају могућност стицања квалитетног образовања. Без образованих младих људи, заједница нема будућност, јер кључ опстанка нације је у томе да у сваком моменту да ваљан одговор на промене и изазове у свету.

Удружење жели да допринесе томе најбоље што може. Да пронађе што више донатора и већа финансијска средства како би са што већим износима помогла што већем броју ученика.

14561_3.jpg 

Удружење је годишње више стотина ђака, а за протеклих 31 годину више хиљада стипендирало из Суботице, Бачке Тополе, Кањиже, Малог Иђоша, Сомбора, Апатина, Куле, Оџака и Врбаса или пружила неку другу врсту помоћи, као на пример организовање радионице за инклузију деце ометене у развоју.

Од оснивања се непрекидно и интензивно ради на остварењу племенитог задатка који су себи поставили, јер школовање деце породицама представља финансијско оптерећење, а помоћ, мада не покрива све трошкове, увек добро дође.  

У програму поводом обележавања 31. годишњице оснивања Удружења за помоћ ученика „Деже Костолањи“ наступили су чланови Круга пријатеља уметности „Геза Чат” и бивши и садашњи ученици суботичке Музичке школе.

                                                                          Служба за скупштинске послове