Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 28. Међународни фестивал позоришта за децу

19.09.2021.

У суботичком Дечјем позоришту вечерас је отворен 28. Међународни фестивал позоришта за децу, манифестација која је својим уметничким достигнућима и доприносом луткарству стекла велики углед широм Европе и света, допринела афирмацији позоришта за децу и позоришне уметности и утицала на кретања и развој савременог светског позоришта за децу у целини. Добитници награде за животно дело „Мали принц“ коју Фестивал додељује за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу су редитељ и глумац Јован Царан, и креаторка лутака, костима и сценографије Људмила Константинова  Хенсе, из Казахстана. На свечаном отварању Фестивала овогодишњим лауреатима награде је уручио градоначелник Суботице Стеван Бакић. Повељу за живот посвећен стваралаштву за децу, постхумно додељену редитељу Драгославу Тодоровићу, градоначелник Бакић је уручио Ерики Јановић, сарадници Драгослава Тодоровића.

14566_1.jpg 

Градоначелник Бакић је, у поздравном обраћању, навео да су нас дечја радост и љубав према добрим представама окупиле по 28. пут у Суботици, на великој међународној смотри театра за децу, и да је прошле године одржан скроман Фестивал јер нас је, како је рекао,  „пандемија корона вируса раздвојила од наших пријатеља широм света који су желели да нас посете и покажу своје сјајне представе суботичким малишанима“.

„Упркос свим изазовима, нисмо дозволили да се прекине традиција, да стрепња надјача уметност и стиша дечји смех. Драгоцено је што смо се тада окупили и уручили највишу награду Фестивала нашем Владимиру Андрићу, који је обележио одрастања многих генерација у Србији. То је била последња прилика за такву почаст, јер нас је велики уметник напустио у фебруару ове године. Зато морамо да истрајавамо у неговању и слављењу живота и стваралаштва, јер сваки дан и свака манифестација посвећена лепоти, игри, заједништву и деци, непроцењива је вредност и надахнуће у сусрету са тешким временима и огромним изазовима који свет поставља пред сваког од нас“, нагласио је Бакић.

У име свих грађана Суботице и у своје лично име он је изразио захвалност на помоћи у реализацији ове манифестације Министарству културе и информисања и Покрајинском секретаријату за културу, информисање и односе са верским заједницама.

 14566_2.jpg

„Посебно се захваљујем посвећеном руководству и запосленима суботичког Отвореног универзитета који, кроз организацију овог, тако и других најзначајнијих културних фестивала у Суботици, увек изнова оправдавају наше велико поверење и подршку коју им град пружа. Честитам добитиницима награда и поздрављам све наше драге госте, желећи им срдачну добродошлицу у наш град, који ће им сигурно остати у лепом сећању“, истакао је градоначелник Стеван Бакић.

Јован Царан је, обраћајући се присутнима након што му је уручена диплома и статуа награде „Мали принц“, да је „застрашујуће сазнање“ да је од овог тренутка у друштву тако великих људи као што су Хенрик Јурковски, Борис Голдовски, Србољуб Луле Станковић и многи други.

14566_4.jpg

„Још је страшније кад се сетим да своје радове треба да упоредим са свим тим великанима. Али, имам и ја чиме да се равнам са свима њима, а то је моја посвећеност овом послу и моја стална потреба да оне помало уображене музе подстичем да своје благослове понекад упуте и нашем дечјем театру и уметности за децу“, казао је Царан.

Људмила Константинова  Хенсе се захвалила организаторима Фестивала на овој дивној награди и пожелела да се на Фестивалу појављује што више представа које ће обрадовати публику, а посебно децу.

14566_3.jpg

Након свечаности уприличене поводом отварања Фестивала у Дечјем позоришту, на сцени „Јадран“ Народног позоришта такмичарски програм отворила је представа „Духови шуме”, из Бразила.

У оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу, који се ове године одржава од 19. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 10 представа за децу из Израела, Немачке, Мађарске, Чешке, Хрватске, Бразила, Словачке, БиХ (Републике Српске) и Србије.

Жири главног такмичарског програма чине Сандрин Граталуп, независна делатница на културном пољу, бивша потпредседница ASSITEJ-a у Француској и чланица одбора Scenesd’enfance-ASSITEJ Француске, и овогодишњи добитници награде „Мали принц“, Јован Царан и Људмила Константинова Хенсе. Ове године је први пут оформљен и Млади жири, који чине деца основног и средњошколског узраста. Овај жири ће доделити Награду младе публике за најбољу представу.

Међународни фестивал позоришта за децу за представе у званичној селекцији додељује Гран при за најбољу представу у целини, награде за најбољу режију, најбољу сценографију, најбољу оригиналну музику и најбоље естетско и технолошко решење лутака, као и пет равноправних награда за глумачко мајсторство и специјалну награду за оригиналност и фантазију.

Богат пратећи програм Фестивала чиниће 12. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу, изложбе, радионице и промоције књига. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе у Суботици је највећи театролошки скуп у овом делу Европе и окупља теоретичаре и позоришне истраживаче из 16 земаља и са три континента. Укупно 30 учесника овог важног скупа за позоришну уметност биће већим делом гости у Суботици, а мањи део учесника ће свој рад представити онлајн укључењем. Овај догађај ће бити уприличен у новом простору суботичке Градске библиотеке.

14566_5.jpg

На свечаном отварању Фестивала наступили су Дечји хор „Искончићи“ и ОКУД „Младост“, из Суботице.

Сви фестивалски програми ће се одржавати у складу са мерама борбе против пандемије вируса Ковид-19 и уз вођење рачуна о безбедности посетилаца и учесника фестивала.