Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Ротари клубови донирали 15 дронова суботичким основним школама

21.09.2021.

Ротари клубови у Србији, у оквиру акције „За лепшу школу“ коју спроводе уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, донирали су 15 беспилотних летелица, односно дронова основним школама у Суботици. Донација ће основцима олакшати учење програмских језика скреч и пајтон, што је предвиђено наставним планом и програмом информатике и рачунарства за пети и шести разред.

 14574_1.jpg

Директорима суботичких основних школа дронови су предати у Плавој сали Градске куће. Уручењу дронова и потписивању уговора о донацији присуствовали су градски менаџер Загорка Панић и члан Градског већа задужена за област образовања и културе, Миланка Костић.

„У име градоначелника Суботице Стевана Бакића, менаџмента Града и своје име захваљујем се Ротари фондацији и Ротари дистрикту 2483 Србија и Црна Гора на данашњој донацији, беспилотним летeлицама, као и на едукацији коју су одржали у Великој већници Градске куће. Након потписивања уговора са 15 основних школа које ће добити дронове, Предшколској установи 'Наша радост' биће дониран мобилни намештај и ИКТ опрема. На тај начин ћемо нашој деци приближити најновије трендове у технологији како би могли да се едукују, да напредују и да буду образовани“, изјавила је, обраћајући се медијима, Загорка Панић.

14574_2.jpg

Надлежни из Ротари дистриктa 2483 Србија и Црна Гора најавили су да ће, поред 15 дронова који ће данас бити уручени, у октобру ове године пет суботичких основних школа добити мБот робот, едукативни сет намењен деци да кроз његову употребу уживају у практичном искуству програмирања, електронике и роботике.

Сакупљеним средствима у износу од 117.200 долара набављено је 670 дронова за основне школе у целој Србији. Пројекат су финанијски помогли Ротари фондација и ротаријанци из САД, Немачке, Аустралије, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

14574_3.jpg 

Уочи свечаности у Плавој сали Градске куће, у Великој већници је одржан семинар на који су позвани наставници из Суботице, Сенте, Кањиже, Аде, Сомбора, Бачке Тополе, Куле и Чоке. До сада је органозовано шест бесплатних семинара које је похађало више од 400 наставника информатике и основа технике.

Предшколској установи „Наша радост“ Ротари клуб Суботица донирао је мобилни намештај и ИКТ опрему из Глобал гранта „Године узлета”, у оквиру подршке Европске уније реформи предшколског васпитања и образовања у Србији. Циљ овог пројекта је да се омогући континуирано опремање предшколских установа у Републици Србији као подршка имплементацији Основа програма „Године узлета“, што омогућава интерактивно васпитање и веће учешће родитеља.

Данас је, тим поводом, у ПУ „Наша радост“ свечано потписан уговор о преузимању донације – мобилног намештаја (ниска двострана полица, полица са удубљењима за ликовне материјале, полица за истраживачке активности и светлећи сензорни сто) и ИКТ опреме  (лаптоп, видео пројектор, дигитални фотоапарат, камера, пластификатор и мултифункционални уређај-копир, штампач и скенер).

Донирана опрема омогућава и структуирање и коришћење простора у складу са новим програмом од стране васпитача али и од стране саме деце. То све допириноси унапређењу квалитета предшколског васпитања и образовања кроз употребу ИКТ опреме у функцији дечјег учења, истраживања и активности за око 3.500 деце у 26 вртића у нашој земљи.