Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић примио делегацију Републике Српске и Бања Луке

28.09.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић са сарадницима састао се, у Градској кући, са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем и његовим сарадницима, шефом Представништва Републике Српске у Србије Млађеном Цицовићем и делегацијом Града Бања Луке. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је овај сусрет уприличен у оквиру „Дана Српске у Србији“ који трају од 22. до 29. септембра и у оквиру којих је већ одржано више манифестација и сусрета у нашој земљи.

14590_1.jpg 

Уз подсећање да је Град Суботица своје везе са Републиком Српском подигао на највећи могући ниво у фебруару ове године, када је успостављена сарадња са званичним Представништвом Републике Српске у Србији, градоначелник Бакић је рекао да је  током срдачног састанка договорено интензивирање сарадње са Републиком Српском и Бања Луком, са којом је Град Суботица 2017. године закључио Споразум о сарадњи.

 14590_2.jpg

„У протеклих пет година потписано је много споразума између културних и других установа Суботице и Бања Луке, а ми смо посебно поносни на чињеницу да је Суботица један од пет партнерских градова Бања Луке из Србије. На данашњем састанку закључено је и да се организује што више конкретних веза и активности и да се у пракси остварује оно што је политика председника Србије Александра Вучића, а то је искрена и братска сарадња Републике Српске и Србије и њихових локалних самоуправа, као и јединство нашег народа са обе стране Дрине”, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

 14590_3.jpg

Златан Клокић је, осврћући се на сарадњу између Републике Српске и Србије, истакао да она никада није била тако конкретна, јака и снажна као данас и да је неопходно да у наредном периоду буде још интензивнија како бисмо спремно дочекали све изазове који су пред нама.

Млађен Цицовић се захвалио медијима што су, како је рекао, девет година уз манифестацију „Дани Српске у Србији“.

„Посебно бих се захвалио Граду Суботици и градоначелнику Бакићу са којим сам од фебруара ове године успоставио не само пријатељски него готово братски однос, у коме све оно што је пред нама и што нам је заједнички посао на  подстицању и јачању сарадње решавамо на начин на који то решавају они који су најближи“, истакао је Цицовић.

14590_4.jpg

Он је навео да ће се у оквиру овогодишње манифестације „Дани Српске у Србији“, која ће се одржати у 11 градова, реализовати 13 програма и да је новина програм подстицања и јачања сарадње градова и општина из Републике Српске са градовима и општинама из Србије.

„Жеља нам је да поручимо да је пут нашег народа с обе стране Дрине у будућност једино известан уколико будемо јединствени, сабрани и уколико будемо сви предано и вредно радили пре свега  на пословима који су везани за очување нашег националног идентитета, наше културе, традиције, језика, писма, наше вере православне, светосавске“, поручио је Млађен Цицовић.

Саветник градоначелника Бања Луке за друштвене делатности, Милада Шукало, захвалила се градоначелнику Бакићу и његовим сарадницима на изузетној добродошлици.

 14590_5.jpg

„Данас смо разговарали о сарадњи када су у питању наши савети за пољопривреду, о сарадњи када су у питању млади и омладинске политике, туризам. Састанак није био довољан да отворимо све оне теме које су нам интересантне заједно. Надам се да ћемо врло брзо имати прилику да делегацију Града Суботице угостимо у Бања Луци и да заједно наставимо да идемо напред“, казала је, између осталог, Милада Шукало.

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ у Суботици ће вечерас, од 19.00 часова, у Српском културном центру „Свети Сава“ бити одржано књижевно вече: Горан Врачар и Жељко Пржуљ, а од 19.30 часова, на сцени „Јадран“ суботичког Народног позоришта, концерт групе „Оне три“ из Бања Луке.

14590_6.jpg 

Након састанка у Градској кући, градоначелник Бакић са сарадницима и гости из Владе Републикe Српске и Града Бања Луке обишли су промотивни штанд Туристичке организације Републике Српске постављен на централном градском тргу у Суботици.