Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Помоћница министра Александра Чамагић посетила Суботицу

29.09.2021.

„У време пандемије и у овом великом изазову пред којим смо се нашли као друштво, породица се показала као најсигурније место за сваког појединца. Наш задатак је да породицу вратимо на место које јој и припада, а то је централно место у једном друштву“, изјавила је помоћница министра за бригу о породици и демографију, Александра Чамагић, након састанка у Градској кући са градском менаџерком Загорком Панић, чланом Градског већа задуженим за област привреде Срђаном Самарџићем и секретарком Секретаријата за друштвене делатности Јасмином Стевановић, уприличеног поводом њене данашње посете Суботици.

14591_1.jpg 

И наша држава се, додала је, као и већина европских земаља сваке године суочава са проблемом губитка великог броја становника.

 14591_2.jpg

„Ми смо прошле године први пут имали мање од 62.000 новорођене деце, а умрло је, нажалост, око 115.000 људи, што је забрињавајући податак. Нама сваког дана нестаје око 100 становника, сваке године град величине Шапца, и наша држава намерава да се ухвати у коштац са овим проблемом на највећем могућем нивоу. Формирано је министарство које ће се само бавити породицом и демографијом и наш први задатак је да обиђемо што више локалних самоуправа, да сагледамо шта локалним заједницама недостаје, шта предузимају на том пољу, да истакнемо примере добре праксе и помогнемо тамо где је то могуће. Није увек све у новцу, задатак свих нас који смо доносиоци неких одлука без обзира о ком је нивоу реч јесте да промовишемо и у центар пажње вратимо вредности које су једно време биле у запећку, односно да породицу вратимо на прво место“, поручила је Александра Чамагић.

Јасмина Стевановић је навела да је председник Републике Србије Александар Вучић на недавно одржаном Четвртом демографском самиту у Будимпешти нагласио да је питање демографије - питање опстанка и Србије и других земаља и да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање.

Уз подсећање да се могло чути да је Србија увела велики број мера, да ће се наставити са пружањем подршке рађању деце и појачати финансијски подстицаји за помоћ породицама и деци, она је казала да суботичка локална самоуправа настоји да прати све мере које долазе са републичког и покрајинског нивоа и у оквиру буџета, али и аплицирањем код виших нивоа власти.

14591_3.jpg 

„Желимо да охрабримо младе људе да се остваре у улози родитеља, а родитељима да помогнемо у проширењу породице. Зато свакодневно унапређујемо мере подршке породици које и имају за циљ да, кроз различите услуге и инфраструктуру, нашој деци створимо бољу будућност. Немогуће је подстаћи демографски развој без улагања у услове у којима деца расту“, рекла је Јасмина Стевановић.

Подршка са свих нивоа, додала је, ветар је у леђа једном од најзначајнијих питања са којима се хватамо у коштац.

„Како је за појединца први и најважнији циљ у животу да добије потомство, тако је и за државу рађање нових живота један од кључних праваца којим треба да иде“, истакла је Јасмина Стевановић.

14591_5.jpg