Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Честитка градоначелника поводом 180 година болнице

01.10.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић честитао је 180. годишњицу постојања и рада суботичке Опште болнице. Честитку преносимо у целости: „Поштовани лекари, медицинске сестре, техничари и остали запослени Опште болнице Суботица, са изразима највећег поштовања честитам вам 180. годишњицу постојања и рада установе у којој сваки дан лечите Суботичане, унапређујете наше здравље и спашавате животе људи.

 14596_1.jpg

Наша прва градска болница, у правом смислу те речи, отворена је 1. октобра 1841. године, за време градоначелника Јосипа Сарића и главног градског лекара др Антала Ковача. Она је свој рад започела исте године као прва болница града Београда и спада међу најстарије организоване установе здравствене заштите у нашој земљи.

У тако дугој и поносној историји немогуће је побројати све заслужне суботичке лекаре, који су дали свој допринос изградњи ове институције. Поменућемо само др Петра Стојковића, једног од првих хирурга, др Игњаца Вајса, у чије време је подигнут тада најмодернији болнички комплекс 1897, који поред модерне болнице стоји до данас, др Пају Ивковића Ивандекића, чија је управа обележила рад болнице од 1918. до 1950. године и др Лајоша Секера, који је дао велики допринос да се подигне нова болничка зграда 1971. године.

Ови племенити људи, чија имена знамо трудом хроничара наше градске медицине, др Емила Либмана, поставили су темељ на којем ви, драги наши медицински професионалци и радници болнице, градите здравствени систем нашег града и трасирате његову будућност.

Ваше пожртвовање и самопрегорни рад дошли су нарочито до изражаја током пандемије корона вируса, која нажалост и даље траје. Захваљујем вам се, у име свих Суботичана, на свему што чините у веома тешким условима које ствара недовољна свест грађана о потреби вакцинације.

Зато и овом приликом, на дан наших суботичких хероја у белим мантилима, апелујем на све суграђане да се вакцинишу и ревакцинишу против корона вируса, чиме штите своје здравље и дају свој допринос да се наша болница растерети, а наши рођаци, пријатељи и комшије, који се боре за животе Суботичана, врате у нормалан режим рада.

Општа болница Суботица је понос нашег града и у наредном периоду ћу, као градоначелник, дати све од себе да се услови за рад у њој максимално унапреде и да се пројекат њене реконструкције покрене у најкраћем року“.

                                                                                       Градоначелник Суботице
                                                                                                Стеван Бакић