Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бaкић: Држава Србија више него икадa посвећује пажњу свим српским крајевима

01.10.2021.

У организацији Завичајног удружења „Далмација“, из Суботице, вечерас је у ресторану „Мала гостиона“ на Палићу одржано пето „Завичајно вече Далматинаца“. Традиционалном дружењу Далматинаца који чувају и негују обичаје свог краја присуствовао је и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, обраћајући се присутнима, рекао да Завичајно удружење „Далмација“ већ више од десет година даје свој допринос српском завичајном мозаику Суботице.

14599_1.jpg 

„Ваша активност на афирмацији историје и богате српске традиције вашег родног краја заиста је драгоцена. Кроз ваш рад се сви грађани упознају са лепотом тог предања и вредностима које оно чува“, казао је Бакић.

Сијају из Далмације српске светиње, манастири Крупа, Крка и Драговић, истакао је градоначелник Бакић, и додао да је веза античке и православне културе облежила тај простор, као што га је обележила и вековна борба ваших предака да опстану као православни Срби, под влашћу многих освајача и завојевача.

„Нераскидива је спона овог нашег северног простора, са нашим југом и Далмацијом. Можда је најбоље оличена у просветитељском раду великог Доситеја Обрадовића и његовом боравку у Книну и Задру. У новије време ту је, свакако, и наш драги владика бачки Иринеј, који нам је као народу дарован из поносног Станишића, чије културно-уметничко друштво ћемо видети и чути вечерас“, навео је градоначелник Бакић.

14599_2.jpg 

Уз констатацију да је много тога чиме могу да се поносе, а нажалост, како је рекао, и много тога за чиме има да се жали у страдалном завичају, Бакић је подвукао да „оно што нас храбри и бодри јесте да држава Србија никада није тако посвећивала пажњу свим српским крајевима као што то чини данас, у време председника Александра Вучића“.

„Дирљиво је било гледати малог Бојана Берића, како у јулу ове године, на Летњем кампу за српску децу региона, уручује председнику макету манастира Лазарице са Далматинског Косова. У његовом крају, каже, има 391 српско дете. За ту децу се бори председник Вучић и наша Србија. За опстанак и јединство. Ви томе дајете велики допринос на којем вам чеситам и желим да знате да ћете увек имати подршку Града Суботице“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима су се обратили и председница Управног одбора Завичајног удружења „Далмација“, Татјана Мандић, и научни сарадник Института за савремену историју у Београду и политички аналитичар, др Милан Гулић.

14599_3.jpg

У пригодном културно-уметничком програм наступила је мушка и женска изворна певачка група Српског културно-уметничког друштва „Извор“ из Станишића са песмама из кршевите Буковице и Равних Котара,  писац  и песникиња Софија Гердијан, из Суботице, и млади певач Стефан Банић Далматинац, такође из Суботице, који је отпевао песму „Тамо далеко“.

Дружењу Далматинаца и њихових пријатеља присуствовали су и директор Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутало, чланови Градског већа Града Суботице, Срђан Самарџић и Миланка Костић, секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, и директор АД „Тржница“, Бранислав Јока.