Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 14. седница Скупштине града Суботице

07.10.2021.

На данашној, 14. седници Скупштине града Суботице, међу 15 тачака дневног реда колико је укупно усвојено, донето је Решење о давању сагласности на Одлуку о измени Статута установе Зоолошки врт Палић. Усвојен је и Закључак о престанку мандата директора ове установе којим се утврђује да Петру Савићу, који је поднео оставку, престаје дужност директора Зоолошког врта Палић, а донето је и Решење о именовању правника Соње Мандић за вршиоца дужности директора установе Зоолошки врт Палић. С обзиром на то да су ове тачке дневног реда привукле највише пажње, градоначелник Суботице Стеван Бакић изјавио је, и за скупштинском говорницом, и у обраћању медијима, да код њега приоритет имају људи из система, у овом случају из Зоолошког врта на Палићу, и да директори свих јавних и јавно комуналних предузећа и установа у Суботици морају да буду отворенији према медијима.

14607_1.jpg 

„Главна основа за измену Статута установе Зоолошки врт Палић је усклађивање са Законом о култури, из кога даље проистиче све. Дошло је до измена у једном члану Статута у коме се сада наводи да директор те установе треба да има високо образовање у области ветерине, природно-математичких наука, економије или права и најмање пет година радног искуства у култури. Соња Мандић је из система, већ десет година ради у Зоолошком врту, одлично познаје ситуацију у тој установи и имаће прилику да то своје знање покаже. Верујем да ће она дати све од себе да врати углед Зоолошког врта на Палићу који је, нажалост, тренутно пољуљан,“ рекао је градоначелник Бакић, и додао да би грађани Суботице требало да знају да, по Закону о култури, директори ове установе не би могли да буду ни ветеринар, ни биолог, ако немају пет година рада у установи културе.

Како је рекао, један од главних разлога за подношење оставке досадашњег директора Зоолошког врта Петра Савића је недавно угинуће четири лавића и пропусти које је том приликом учинио.

„Када сам 21. августа 2020. године именован за градоначелника Суботице, конкурс за директора Зоолошког врта Палић већ је био затворен, а од два кандидата, колико их је било, донета је одлука да директор буде Петар Савић. Обавио сам разговор са њим, рекао му шта од њега очекујем, али чињеница је да ме није испоштовао у свим сегментима. И ја, у интересу наше деце, у интересу грађана Суботице реагујем, јер ми је до Зоолошког врта стало, као, уосталом, и до свих јавних и јавно комуналних предузећа и установа у нашем граду. Лично сам обилазио Зоолошки врт, указао на неке недостатке и пратио како се отклањају. Код лавића је направио низ пропуста, а први је да је слике тек рођених лавића поставио на мреже. Лавице у природи на свет доносе једног до два младунчета, а лавица у Зоолошком врту Палић чак пет, од којих је једно рођено мртво. Већ у старту је, дакле, било нешто неприродно, и то је аргумент више да није смео то да уради и да је морао да сачека да прође одређени период како би се видело шта ће бити са лавићима“, нагласио је Бакић.

Савићева друга грешка, додао је, јесте његово медијско ћутање. 

„Не разумем зашто је ћутао, зашто се није медијски огласио. Позвао сам Савића,  тражио да се обрати медијима, али ни ту ме није испоштовао. Након тога смо разговарали, схватио је своје грешке и реаговао како је требало да реагује“, навео је градоначелник Бакић.

14607_2.jpg

Према његовим речима, први корак тек именованог в.д. директора ЗОО врта на Палићу биће да одговори на сва новинарска питања везана за лавиће.

„Директори јавних и јавно комуналних предузећа и установа су у обавези да причају о основној делатности преудузећа на чијем су челу и морају да буду отворенији према медијима. Нећу ја, као градоначелник, о томе одговарати у њихово име“, истакао је Бакић.

Подсетио је да је од три зоолошка врта у Србији Зоолошки врт на Палићу једина установа културе.

„Када је основан, 1950. године, у Зоолошком врту на Палићу била су и два одељења: Ловачки музеј и Бачка галерија уметности, на основу којих је и проглашен за установу културе. Та два одељења већ одавно не постоје у саставу Зоолошког врта и нешто ћемо у периоду пред нама морати да урадимо по том питању, тим пре што је Зоолошки врт у Београду д.о.о., а Зоолошки врт у Јагодини јавно предузеће. Верујте ми да не знам, а још ми нико није објаснио, зашто је Зоолошки врт на Палићу установа културе“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

На данашњој седници донета је и Одлука о доношењу Плана детаљне регулације за део простора насеља Чантавир између деонице Општинског пута Суботица-Чантавир, заштитног појаса водотока Чик и деонице државног пута IIБ реда бр. 303, као и Решење о доношењу Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Града Суботице у 2021. години.

 14607_3.jpg

Усвојен је и закључак о престанку мандата одборника Скупштине града Суботице којим се утврђује да Тимеи Хорват, која је поднела писмену оставку на одборнички мандат у градском парламенту, престаје мандат одборника у Скупштини града Суботице, а верификован је мандат Саболч Вирага, новог одборника у Одборничкој групи „Vajdasági Magyar Szövetség – Савез војвођанских Мађара“.