Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату

10.10.2021.

Полагањем венаца на споменике жртвама фашизма данас је обележен 10. октобар, Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Стеван Бакић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио начелник Округа, Бојан Шоралов. Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, градоначелник Бакић је рекао да је овај споменик много више од уметничког дела и да је он светиња за наш град, јер су под њим сахрањени они који су, тих октобарских дана, пре 77 година одлучно ступили у борбу против зла које је окупирало њихову родну груду више од три године.

14614_1.jpg 

„Како их је предводио за живота, тако са својих шест истакнутих палих бораца и почива њихов славни командант Јован Микић Спартак. Суботички јунаци из 1944. сахрањени су овде, заједно са седам жртава окупаторског терора из 1941. године. Тиме је симболички затворен круг, између оних који се нису мирили са злом које нас је окупирало пре осам деценија и оних који су га коначно поразили пре седамдесет и седам година“, казао је  Бакић.

Навео је да је недавно обновљено историјско здање Жуте куће, иза чије се, како је рекао, прелепе архитектуре током окупације крио злогласни затвор и мучилиште у којем је, уз десетине других Суботичана, херојски страдао и један од вођа отпора, Матко Вуковић, који овде почива.

„Те 1941. године први је мучки убијен Лазар Нешић, на трећем спрату Градске куће. Многе лепе суботичке палате постале су поприште злочина, као и наше идиличне улице, на којима су грађани у априлу 1941. покошени митраљезима. Угледни новинари, лекари и суботички грађани вешани су у центру града. Домаћини и ратари су стрељани по селима, а читава насеља, попут Мишићева, Бајмочке рате, Новог Жедника, Бачког Душанова и Вишењевца, протерана су у логоре“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз истицање да су небројени злочини и неправде обележели три године окупације и да је врхунац тих страхота било протеривање 4000 суботичких Јевреја у логоре смрти, из којих се само мали број вратио у свој град, градоначелник је казао да је свему томе  на крај стала херојска Црвена армија, које је на данашњи дан 1944. године, заједно са Суботичким партизанским одредом, ослободила наш град и спасла га од идеологије шовинизма, мржње и насиља.

 14614_2.jpg

„Град Суботица је ове године, после много времена, обележио и почетак Другог светског рата на овом простору и то ћемо наставити да чинимо и наредних година, увек на другој тачки страдања у нашем граду и околини. Да се не заборави зашто увек морамо да славимо 10. октобар! Да се памти од чега су нас избавили они који почивају овде и на гробљу црвеноармејаца. Наш град је последње почивалиште за три стотине руских јунака који су гинули на фронтовима који су и неколико стотина километара далеко од Суботице. Они и њихова команда изабрали су наш град, јер су доживели срдачну и братску љубав Суботичана приликом славног дела ослобођења и знали су да ћемо овде увек са највишим пијететом чувати њихове гробове“, подвукао је Бакић.

Подсетио је да нас је протекле године напустио и Драгољуб Драшко Капор, последњи живи учесник величанствене победе над фашизмом у нашем граду.

„Капор је током свог дугог живота сведочио са великом енергијом о славним данима, на чему смо му захвални, једнако као на његовој борби.  Нећемо дозоволити никада да се забораве вредности које су он и његова генерација бранили и одбранили. Суботичани, срећан нам дан ослобођења“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Након градоначелниковог обраћања, потпредседник СУБНОР-а Србија и председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевић, уручио је градоначелнику Стевану Бакићу захвалницу СУБНОР-а Србије.

 14614_3.jpg

Барошевић је, тим поводом, изјавио да се захвалница СУБНОР-а Србије градоначелнику Бакићу додељује „за допринос у развијању и осавремењавању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије“, на предлог Градског одбора СУБНОР-а Суботица и СУБНОР-а АП Војводине.

Присутнима се обратио и председник Градског одбора СУБНОР Суботица, Максим Бакрач,  који је, између осталог, изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на неговању светлих традиција Народноослободилачке борбе и активном учествовању у свим манифестацијама које организује Градски одбор СУБНОР-а Суботица.  

14614_4.jpg

У име амбасаде Руске Федерације у Београду венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио Алексеј Таровскиј, саветник у амбасади и трговинском представништву Руске Федерације у Србији. У име Покрајинског одбора СУБНОР-а венац је положила делегација коју је предводио председник Јово Барошевић, а венце су положиле и делегације СУБНОР-а Апатин и Сомбор, Јеврејске општине Суботица, као и делегације бројних удружења, политичких партија, странака и невладиних организација.

На спомен-комплексу палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми где су, такође, положени венци и где се служио парстос за пале јунаке Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије, у име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић.

14614_6.jpg