Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пријем делегација Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине

11.10.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор састали су се данас, у Плавој сали Градске куће, са делегацијом Скупштине Аутономне покрајине Војводине коју је предводио председник Скупштине АПВ Иштван Пастор и делегацијом Народне скупштине Републике Српске, на челу са председником НСРС Недељком Чубриловићем, која се налази у званичној дводневној посети Скупштини АП Војводине. Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је ово наставак активности у оквиру сарадње суботичке локалне самоуправе и Републике Српске која је у фебруару ове године, успостављањем сарадње са званичним Представништвом Републике Српске у Србији, подигнута на највиши могући ниво, да су разговори били конструктивни и да су током срдачног сусрета делегацијама НСРС и Скупштине АПВ предочени привредни, културни и туристички потенцијали Суботице.

14619_1.jpg 

„Договорили смо се да ова сарадња у наредном периоду буде још интензивнија. Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић похвално се изразио о потенцијалима Суботице и позвао нас да им узвратимо посету у најскорије време, што смо Балинт Пастор и ја обећали да ћемо и учинити. Дотакли смо се и свих веза између Града Суботице и Републике Српске, а закључак је био да све иде у добром смеру“, рекао је градоначелник Бакић.

 14619_6.jpg

Уз истицање да је данашња посета веома важна, јер сведочи какав значај највише институције Републике Српске придају сарадњи са Суботицом, градоначелник Бакић је изразио захвалност председнику Скупштине АПВ Иштвану Пастору што је у програм званичне посете делегације Народне скупштине Републике Српске, осим Новог Сада,  укључена и Суботица.

Балинт Пастор је нагласио да су разговори били садржајни и да није уобичајено да међупарламентарна  сарадња укључује још неку локалну самоуправу, још неки град осим града у којој је седиште дотичне  Скупштине, у овом случају Новог Сада и АП Војводине.

 14619_3.jpg

„Због тога сматрам јако значајнним што су ове делегације данас у Суботици, што су видели Градску кућу и Синагогу, и разговарали са националним саветима националних мањина који имају седиште на подручју нашег града. Ја бих желео, и сигуран сам да ће то бити следећи корак, да Суботица сарађује по питањима конкретних пројеката са одређеним локалним самоуправама са подручја Републике Српске“, рекао је др Балинт Пастор.

Недељко Чубриловић је навео да је посета Суботици реализована захваљујући доброј сарадњи са Иштваном Пастором који је, како је рекао, и предложио да се поводом 30 година рада Народне скупштине  Републике Српске која се обележава 25. октобра, посета АП Војводини прошири и на Суботицу.

 14619_4.jpg

„Суботица је пример добре локалне самоуправе, јер је једна од ретких која је свом становништву обезбедила школовање на четири језика, националним мањинама омогућила да јавно, отворено и транспарентно говоре о својој проблематици, а представницима завичајних удружења да код посета страних делегација изнесу своје виђење, не само свог стања него и погледа на развој једне локалне заједнице. Требало би да превазилазимо проблеме везане за ствари око којих можемо да створимо компромис овог тренутка, а оно око чега се споримо да оставимо времену, да и оно помогне да се одређени проблеми реше“, казао је Чубриловић.

Иштван Пастор је рекао да се интезивни и пријатељски однос Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводине овом посетом додатно учвршћује и грана, и да посета Суботици има за циљ да госте упозна са градом који је и пример међунационалног склада и амбициозних стратешких планова за будућност.

14619_5.jpg 

„Овакви сусрети нису минути или сати у којима се разговара о конкретним детаљима, али су ови моменти веома значајни, јер стварају амбијент, поверење, савез у коме се о тим детаљима, којих има јако пуно, касније може разговарати“, подвукао је Иштван Пастор.

14619_8.jpg

Уочи састанка у Градској кући, делегације НСРС и Скупштине АПВ посетиле су Синагогу, а потом су се, у просторијама Националног савета мађарске националне мањине, састале са председницима националних савета националних мањина који имају седишта у Суботици, односно националним саветима мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине.