Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић примио амбасадора Италије Карла Ло Каша уочи представљања „Sistema Italia“

14.10.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас са амбасадором Италије у Србији Карлом Ло Кашом. Пријем је уприличен уочи пословног сусрета одржаног у Великој већници Градске куће на коме су представницима Града Суботице, Регионалне привредне коморе Суботица, локалних компанија заинтересованих за проналажење пословног партнера у Италији и италијанских компанија које послују на подручју Регионалне привредне коморе Севернобачког управног  округа представљене активности институција које чине „Sistema Italia“ у Србији. Састанак у Великој већници Градске куће први је у низу пословних сусрета под називом „Roadshow Serbia 2021“ који се организују у циљу додатног унапређења сарадње између италијанских и локалних институција и компанија.

 14626_1.jpg

Градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима након пријема у Зеленој сали Градске куће, изјавио да је Његова екселенција, амбасадор Италије Карло Ло Кашо током срдачног и искреног разговора представио важност италијанске привреде и њену присутност на тржишту Републике Србије.

„Делегација коју сам ја предводио у име Града Суботице истакла је важност коју за наш град има сарадња са Италијом и представила пројекте које смо до сада реализовали. А колико је та сарадња добра и на ком су нивоу наши односи најбоље сведочи чињеница да су италијанска амбасада, Комора италијанско-српских привредника, Италијанска трговинска агенција и представништво Конфедерације италијанске индустрије у Србији, изразили жељу да управо из Суботице крене једна серија пословних сусрета и презентација њиховог заједничког деловања под називом ’Система Италиа’. Велика нам је част што ће управо Суботица бити град у којем ће почети представљање овог пројекта и што ће се у Великој већници Градске куће одржати еминентни скуп представника италијанског система у Србији, као и италијанских компанија које овде послују, како би презентовали могућности конкретне сарадње представницима Регионалне привредне коморе Суботица и суботичким привредницима који желе да успоставе сарадњу или да изађу на италијанско тржиште. Надам се да ћемо оправдати поверење и показати се као добри домаћини“, рекао је градоначелник Бакић.

 14626_2.jpg

Посебно смо захвални, додао је, нашем пријатељу, нашем Суботичанину, почасном вицеконзулу Италије Кармину Таралу, који се свакодневно залаже за што чвршће и јаче везе између града Суботице и државе коју представља.

„Председник Србије Александар Вучић је 2014. године, тада као премијер, отворио фабрику „Гордон“ која послује у оквиру италијанске компаније ’Калцедонија’, што је дало снажан подстрек развоју наше Привредне зоне ’Мали Бајмок’. Током пандемије наша солидарност и срдачни односи још су више дошли до изражаја, а привредна размена са Италијом на нивоу Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа је у кризној 2020. години била скоро 12 одсто већа него 2019. године. Ове године, укупна робна размена са Италијом износила је око 135 милиона долара, што је за скоро 93 одсто више него у истом периоду 2020. године. Данашњи скуп ће, верујем, допринети још бољој привредној сарадњи Града Суботице и Италије. Хвала амбасадору Карлу Ло Кашу на посети, а свим учесницима данашњег скупа желим успешан састанак и угодан боравак у нашем граду“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Карло Ло Кашо је изразио захвалност градоначелнику Бакићу и његовим сарадницима на, како је рекао, изузетном гостопримству које сведочи о односу великог пријатељства и блискости.

„Ово је први пут да се читав ’италијански систем’ показује у свим својим институционалним и асоцијативним компонентама, са намером да наш рад представимо у различитим његовим артикулацијама и да поделимо развојне могућности наше већ одличне сарадње. Србија је тржиште у које је Италија веровала раније и више од других. И наставља да верује у то, уз стална улагања и на обострану корист. Ми смо други највећи трговински партнер Србије, са разменом која је у првих осам месеци 2021. године износи више од 2,6 милијарди евра. Надамо се да ћемо успети да наставимо овај позитиван тренд и самим тим изједначити рекорд из 2018. године  од четири милијарде евра у разменама“, навео је Карло Ло Кашо.

 14626_3.jpg

Подвукао је да је Суботица за први у низу пословних сусрета под називом „Roadshow Serbia 2021“ била „природан избор“.

„Овде ради око 50 италијанских компанија са више од 1.600 запослених. Ако узмемо у обзир целу Војводину, имамо преко 120 предузећа и скоро 10.000 радника. Војводина, такође, покреће трговину са Италијом, која је у првој половини 2021. године износила 675 милиона евра, што је око 34 одсто целокупног обима билатералне трговине“, рекао је амбасадор Карло Ло Кашо.

14626_4.jpg

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, пригодним обраћањем, поздравио учеснике скупа одржаног у Великој већници Градске куће.

14626_5.jpg