Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен почетак радова на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица – Сегедин

18.10.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Мађарске Виктор Орбан присуствовали су данас церемонији обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица - Хоргош - државна граница са Мађарском - (Сегедин). На железничкој станици у Хоргошу, где је озваничен почетак радова на модернизацији пруге, присуствовао је и велики број грађана из овог краја. Почетку радова присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и градоначелник Суботице Стеван Бакић.

14633_1.jpg 

„Драги пријатељу, захвалан сам што сте уз много храбрости и уз праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, направили услове за потпуно нове односе у којима ми, Срби, верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску. Срећан сам и поносан што овако нешто могу да изговорим данас, у Хоргошу. Заједно можемо много тога да урадимо, заједно смо многоструко снажнији и јачи, и све што градимо и радимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате“, истакао је председник Вучић.

По окончању овог пројекта, читав простор између Сегедина и Суботице постаје развојно чвориште за туризам, трговину и зближавање наших култура и народа, рекао је председник Вучић и додао да ће пруга донети велике и конкретне резултате, али нам и показује да се налазимо у самом центру Европе.

„Шта је лепше и важније од тога да живимо у миру и да имамо поверења једни у друге? Србија је много тога научила из мађарског искуства, а данас гледа и како да реши енергетске проблеме. И ту ћемо да приступимо заједнички, као што је било у случају снабдевања гасом“, поручио је председник Вучић.

14633_5.jpg

Председник Србије је нагласио да Суботица има фантастичну будућност, да ће се ускоро ићи на реконструкцију суботичке Опште болнице и да је вредност инвестиције 40 милиона евра, да се завршавају радови на згради Народног порозоришта вредни 4,5 милиона евра и да ће Суботица добити стадион од 22 милиона евра, као и да ће почети изградња водовода и канализације.

„Већ у новембру отварамо нову немачку фабрику за 500 запослених, а инвестиција је вредна 65 милиона евра”, нагласио је председник Вучић.

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан захвалио је председнику Вучићу што га је позвао на данашњи догађај. 

14633_6.jpg

Налазимо се у необичној ситуацији. Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година, а у ствари постављамо камен темељац, јер ово је симбол. Симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, које граде нову, заједничку будућност. Имамо споразум са председником Вучићем који гарантује да ће и Мађари и Срби имати подједнаке погодности ове сарадње. Грађани оба града су много изгубили јер је постало немогуће саобраћање овом железничком линијом. Стране силе су нам доносиле само немире и рат. Све оно што је долазило споља доводило је до конфликата и до уназађивања оба народа. Дошло је време да своју судбину узмемо у своје руке“, поручио је мађарски премијер Орбан и истакао да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе, те да се Мађарска залаже за чланство Србије у Европској унији. 

14633_8.jpg

За реконструкцију и модернизацију пруге од Суботице до државне границе са Мађарском уговор је потписан 12. јуна ове године, а вредност радова је 10,2 милијарди динара. Завршетак радова очекује се половином новембра 2022. године.

14633_9.jpg

Уговор предвиђа реконструкцију пруге дужине 26,63 километара за брзине до 120 километара на час и њену електрификацију, затим реконструкцију станичних зграда у станицама Палић, Бачки Виногради и Хоргош, стајалишта Јавно складиште и Хајдуково, али и реконструкцију 13 путних прилаза у нивоу и два потходника на Палићу и Хоргошу.