Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 150. годишњица МКЦ „Непкер“

25.10.2021.

Мађарски културни центар „Непкер“ синоћ је, поздравним обраћањима, доделом признања и пригодним културно-уметничким програмом обележио 150. годишњицу постојања и рада. На свечаности, која је почела интонирањем химни Србије и Мађарске, јубиларна захвалница додељена је и Граду Суботици. У име суботичке локалне самоуправе признање је преузео Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде.

 14643_1.jpg

Обраћајући се присутнима у има Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и своје име, Самарџић је рекао да је МКЦ „Непкер“, негујући културу и традицију припадника мађарске националне заједнице као прелепи део мозаика богатства различитости Суботице, допринео очувању препознатљивог суботичког духа у коме се прожимају и стапају ванвременске и универзалне људске вредности и врлине свих народа који заједно и сложно вековима живе у нашој Суботици.

14643_4.jpg

„Требамо да будемо поносни на то да и у Републици Србији, и у Суботици, свака заједница има простор да негује и развија свој културни, просветни и друштвени живот, као и на чињеницу да живимо у времену када убиремо плодове вековног суживота на овим просторима оличеним у блиским односима наше земље и Мађарске. Недавно започети заједнички велики инфраструкутурни пројекти су најбољи доказ, али и много досадашњих реализованих пројеката. Само заједно, ослоњени једни на друге и посвећени заједничком напретку можемо у лепшу, бољу и праведнију будућност, идући брзим пругама, аутопутевима или бициклистичким стазама , али суштински важно, дубоко загледани у своја срца волећи своје, а искрено пошујући друге и њихове  различитости“, нагласио је Срђан Самарџић.

Присутнима на прослави јубилеја у свечаној сали „Деже Костолањи“, у згради МКЦ „Непкер“, обратили су се и председница МКЦ „Непкер“ др Марта Такач, конзул у Генералном конзулату Мађарске у Суботици, Ђерђ Балог, потпредседник Националног културног фонда Мађарске, Балаж Буш, и председник Културног савеза војвођанских Мађара, Арон Шутуш.

14643_3.jpg

Признања награђенима  уручили су Хајналка Бодроги и Бела Бодроги, извршни директор и генерални секретар МКЦ „Непкер“.

У културно-уметничком делу програма наступио је Фолклорни ансамбл „Кечкемет“, из Кечкемета.