Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града др Балинт Пастор обишао радове на гасификацији МЗ „Зорка“

28.10.2021.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) обишао је данас радове на  наставку изградње дистрибутивне гасне мреже на подручју Месне заједнице „Зорка“, у улици Покрет несврстаних. Пастор је, том приликом, изјавио како су радови на проширивању гасне мреже у МЗ „Зорка“ почели јуче, да обухватају четири улице у дужини од око 2,5 километара и да суботичка локална самоуправа настоји да развој градских и приградских месних заједница буде равномеран, као и да реализује њихове приоритете.

14647_1.jpg 

Уз подсећање да су почетком септембра, у Јасеновачкој  улици у МЗ „Ново село“, почели овогодишњи радови на проширивању гасоводне мреже, др Балинт Пастор је навео да ЈКП „Суботицагас“ сваке године проширује дистрибутивну гасну мрежу за десет километара и да ће се ове године, поред МЗ „Ново село“ и МЗ „Зорка“, гасоводна мрежа проширивати и на подручјима још шест месних заједница: „Дудова шума“, „Радановац“, „Мали Радановац“, „Кер“, „Гат“ и „Александрово“.

 14647_2.jpg

„Након ових радова у МЗ 'Зорка' моћи ћемо да  кажемо да је уведен гас у већину регулисаних, легализованих улица. Оно што је проблем, и то не желим да остављам испод тепиха, јесте да има пуно улица које нису регулисане. Нико се тиме претходних деценија није бавио. Ова градска власт покушава да и те проблеме решава. То је разлог због којег се у одређеним улицама не може увести ни водовод, ни канализација, ни гас. То је правно претходно питање, а када се то реши онда ће се моћи увести инфраструктура и у те улице, као што се то чини сада на подручју ове четири улице у Месној заједници 'Зорка'“, нагласио је др Балинт Пастор, и додао да новој директорки ЈКП „Суботицагас“, Тимеи Хорват, жели много успеха на новој функцији.

Радове и овогодишње планове везане за гасификацију представила је директорка ЈКП „Суботицагас“ Тимеа Хорват.

„Вредност радова на проширивању дистрибутивне гасоводне мреже у овој години на територији ових осам месних заједница је око 18 милиона динара и зависиће од коначног обрачуна радова на терену. Надамо се да ће  Скупштина града Суботице на наредној седници усвојити измену Одлуке о општинским путевима, јер по важећој Одлуци до 1. новембра се могу вршити раскопавања на јавној површини. Предузеће смо које има пуно потрошача, корисника и много заинтересованих будућих потрошача. Уколико се ова одлука усвоји, наставићемо са радовима под условом да нам то, наравно, временски услови дозволе“, истакла је Тимеа Хорват.

 14647_3.jpg

Она је навела како ће на проширену дистрибутивну гасну мрежу у МУ „Зорка“ моћи да се прикључи око 150 потенцијалних потрошача, да је све уговорне обавезе које је ЈКП „Суботицагас“ у овој години преузело са роком завршетка до 31. септембра и реализовало и да је остало још око 60 корисника са којима је закључен уговор, с тим да су рокови извођења до или током 2022. године.

„С резервом бих изјавила да тражимо могућности за увођење гаса на рате и то пре свега на иницијативу председника Скупштине града др Балинта Пастора, с обзиром на то да на његов Кабинет стиже пуно таквих питања. Грађанима би то пуно значило, има много заинтересованих иако је цена прикључка преко 100.000 динара. Разматрамо могућност отплате на рате. План и програм пословања је у припреми и морамо да нађемо утемељење у и финансијском, и у  правном аспекту“, рекла је Тимеа Хорват.

Председник Савета МЗ „Зорка“, Адам Плетл, захвалило се у име свих мештана овог дела града ЈКП „Суботицагас“ на градњи око 2.500 метара гасоводне мреже.

14647_4.jpg 

„Мрежа се гради кроз најгушће насељена места и мислим да ће бити доста заинтерсованих за прикључак на гасовод. Било која инвестиција добро је дошла на 'Зорку'“, рекао је Адам Плетл.

Данашњем догађају присутвовао је и Имре Керн, заменик градоначелника Града Суботице.     

14647_5.jpg