Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Озваничена промена назива ОиСШ „Жарко Зрењанин“ у ОиСШ „Др Светомир Бојанин“

29.10.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић присуствовао је данас свечаности уприличеној поводом озваничења промене назива суботичке ОиСШ „Жарко Зрењанин“ која од почетка ове школске године носи име чувеног психијатра и психотерапеута др Светомира Бојанина. Градоначелник Бакић је, тим поводом, рекао да му је изузетно драго што је  имао прилику да обиђе Основну и средњу школу „Др Светомир Бојанин“ и да се увери да име није све што је ново у овој драгоценој установи за образовање и васпитање деце са сметњама у развоју.

 14649_1.jpg

„Од свог оснивања, 1957. године, школа која је носила име Жарка Зрењанина прешла је дуг пут, од трошног објекта у Загребачкој улици, до ове школске зграде, у коју улажемо сваке године, како бисмо обезбедили да и ученици, и запослени у овој, школи имају најбоље услове за боравак и рад“, казао је Бакић.

Пошто је ова школа, истакао је, током деценија постала озбиљан регионални центар за образовање деце са посебним потребама, уз велики број дефектолога различитих профила и других стручних лица која се боре за бољи квалитет живота ученика, потпуно је природно што је школски одбор одлучио да установа понесе име професора др Светомира Бојанина, нашег знаменитог неуропсихијатра и једног од утемељивача неуропсихологије развојног доба.

„То је једна лепа почаст за још увек изузетно активног стручњака, чија дела много помажу како наставницима, тако и родитељима. Посвећеним професионалцима, који се труде око добробити и развоја сваког ученика, желим да поручим да Град Суботица изузетно цени њихов рад и да ћемо се трудити, као и до сада, да пружамо максималну подршку. Тако смо ове године издвојили чак 17,9 милиона динара за редовно функционисање, милион динара за куповину учила и опреме, док смо у прву фазу обнове тоалета уложили 400.000 динара. Реализована је и монтажа прилагођеног алпинистичког зида за наставу физичког, у вредности од 900.000 динара“, нагласио је Бакић.

 14649_2.jpg

Град Суботица је, додао је, у пројектно-техничку документацију за уређење дворишта уложио 400.000 динара, а са 557.000 динара је учествовао у трошковима његовог бетонирања, уз подршку АП Војводине.

„Користим прилику да директорици и наставном особљу честитам ново име школе и нову фазу њеног развоја, да се у име свих Суботичана захвалим на важном послу који раде за наш град и нашу државу Србију и да им пожелим нове успехе и добре резултате“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

По речима директорке школе Драгане Вучковић, школа је понела има чувеног дечјег психијатра  од кога су сви учили како се ради са децом, и да су Управа и запослени у школи више него поносни што носи име једног таквог човека.

14649_3.jpg 

„Када осећање поноса постане стање у нама, оно порађа енергију живота која нам је свима потребна. Када на наша врата уђе неко дете, наш задатак је да се водимо речима професора Бојанина који нас је учио да дете морамо да разумемо и волимо баш онакво какво јесте и да морамо да пратимо његов природни и спонтани развој. Услови су ту, високо едуковани кадар је ту, и то је оно што је мени рекло да је сада моменат да школа промени име“, казала је, између осталог, Драгана Вучковић.

14649_4.jpg