Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 15. седница Скупштине града Суботице

03.11.2021.

„На дневном реду петнаесте седнице Скупштине града укупно ће се наћи 34 тачке дневног реда. Расправљаћемо о Извештају о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра 2021. године и пошто су и цифре, и остварење апсолутно на месту желео бих да честитам и градоначелнику, и Градској управи на таквим резултатима. Одборници ће, наравно, имати могућност да се изјасне о тим резултатима, мада мислим да неке велике расправе неће бити с обзиром на то да је и представник опозиције у Одбору за финансије и буџет Скупштине града гласао за, тако да очекујем да Закључак о прихватању деветомесечног Извештаја о остварењу буџета можда чак и једногласно буде усвојен”, истакао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 15. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 4. новембар 2021. године, са почетком у 9.00 часова.

 14655_1.jpg

Поред тога, кренуће се и у поступак израде Измене дела Плана генералне регулације VIII за зоне „Жељезничко насеље” и „Макова седмица” и део зоне „Мали Радановац”, навео је др Балинт Пастор, и додао да је основни разлог изградња железничке пруге.

„Надам се да ћемо на сутрашњој седници изменити Одлуку о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима, јер је ова одлука значајна из неколико разлога. С једне стране, прошириће се надлежности управљача локалних путева, то јест нашег Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица, и омогућиће му се да врши инвеститорску функцију на изградњи и реконструкцији јавних путева, а ради се, наравно, и о могућности уступања радова. Други разлог због којег је ова одлука битна јесте онај о коме је било речи пре неколико дана, када смо били на обиласку радова на проширењу гасоводне мреже у Месној заједници 'Зорка'. По сада важећој одлуци, улице се могу раскопавати од 1. марта до 1. новембра текуће године, а након измене ове одлуке инфраструктурни радови ће се моћи обављати и од 1. новембра текуће године до 1. марта наредне године, уколико то временски услови буду дозвољавали. Оно што је још битно и што још треба рећи јесте да се ово решење односи само на јавне површине које нису обухваћене Планом зимског одржавања локалних путева и које су ван коловоза, тротоара, бициклистичких стаза и паркинг простора. Ови радови неће негативно утицати на рад Зимске службе, односно на успоравање саобраћаја у зимским условима“, нагласио је др Балинт Пастор.

На дневном реду ће, навео је, бити и Доношење Одлуке о изменама Одлуке о стипендирању студената са територије града Суботице.

14655_2.jpg

„Као што знате, град сваке године стипендира 100 студената и ту се, осим основних критеријума, у обзир узимају још неки критеријуми. Након измене ове одлуке у још већој мери у обзир ће се узимати социјални положај студената, односно родитеља студената и због тога ће овај систем бити још правичнији“, истакао је др Балинт Патор.

Додао је да ће се донети и Одлука о организацији и функционисању цивилне заштите на територији града Суботице.

„Овом одлуком ће се регулисати статус добровољних ватрогасних друштава, након усвајања Закона о добровољном ватрогаству у Народној скупштини Републике Србије. Познато вам је да у неколико месних заједница на подручју града Суботице поједина ватрогасна друштва имају и те како дугу традицију и веома важно функцију. Добро је што ће се њихова улога препознати и у овој одлуци о функционисању цивилне заштите на територији града Суботице“, напоменуо је др Балинт Пастор.

14655_3.jpg

Остале тачке дневног реда, казао је, односе се на измену статута јавних и јавно-комуналних предузећа због увођења у службену употребу буњевачког језика, као и на нека персонална решења.

„Још ћемо видети да ли ћемо у децембру имати једну или две седнице Скупштине града. По традицији, увек почетком месеца, односно првог четвртка у месецу је редовна седница Скупштине града, али смо прошле године имали још једну седницу због усвајања буџета. Видећемо у наредних неколико недеља, у зависности од тога када ће буџет бити припремљен, да ли можемо да сачекамо и предлог буџета и одржимо једну седницу у децембру, или да имамо две седнице, као што смо имали и прошле године. Ја сам сигуран да ће буџет свакако бити усвојен пре католичког Божића, како је било и прошле године, а што се, пре тога, врло ретко дешавало“, рекао је др Балинт Пастор.