Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 15. седница Скупштине града Суботице

04.11.2021.

На 15. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, донет је Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета Града Суботице за период од 1. јануара до 30. септембра 2021. године. Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се медијима након усвајања овог извештаја, изјавио да је у првих девет месеци ове године буџет Града Суботице располагао са средствима у висини од пет милијарди 532 милиона динара, што износи 73,71 одсто планираног годишњег обима, и да је упоређујући са истим приходима и примањима у односу на исти период претходне године располагано са 13,93 одсто више средстава.

14657_1.jpg 

Уз подсећање да је Одлука о буџету града Суботице за 2021. годину у висини од 6,3 милијарде динара донета 23. децембра 2020. године од стране Скупштине града Суботице, а 9. септембра ове године Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету града Суботице за 2021. годину у висини од 7,26 милијарди динара, градоначелник Бакић је нагласио да су бројни фактори утицали на успешно извршење буџета у првих девет месеци ове године.

„Први фактор је да је буџет за 2021. годину одговорно и реално планиран, јер је планирањем за овај период од девет месеци извршење требало да буде 70 одсто. Други фактор је пакет мера за помоћ привреди, који је донела Влада Републике Србије, којима су стабилизоване привредне активности. Као доказ томе јесте приход од пореза на зараде који је за девет месеци текуће године остварен у износу од милијарду и 912 милиона динара, што је 72,15 одсто од годишњег плана. У односу на исти период претходне године остварено је 34 одсто више прихода, тачније 485 милиона динара. Ту је и финансијска дисциплина коју форсирам од првог дана свог мандата  и комплетно праћење, по ставкама, реализације и остварења буџета“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је навео да су изворни и уступљени приходи буџета остварени у висини од нешто више од четири милијарде динара, да је то 72,23 одсто више од планираног годишњег обима, а да је у односу на исти период претходне године остварено 882,2 милиона динара више средстава.

 14657_2.jpg

Додао је да је значајан раст прихода евидентиран и од пореза на приходе од самосталних делатности, пореза од имовине и комуналних такси, и да је од прихода од управљања имовином у односу на исти период претходне године остварено 2,5 пута више средстава.

„Када је реч о расходима, у року измирујемо све обавезе према корисницима буџетских средстава, као и преузете уговорне обавезе. Напоменуо бих и по мени јако важну ствар, а то је отплата војне имовине. Када сам именован за градоначелника, 21. августа 2020. године, преузео сам кредитне обавезе за војну имовину у висини од 214 милиона динара. Са пуштањем седме рате, а то ће бити данас или сутра, остаће 71 милион динара дуга, а ако се све буде одвијало по плану  постоји велика вероватноћа да ћемо до Нове године измирити комплетан дуг и да у наредну, 2022. годину, уђемо растерећени, са 1/1 власништвом над некадашњом војном имовином“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

 14657_3.jpg

На данашњој седници, на којој су укупно усвојене 34 тачке дневног реда, донета је и Одлука о изради Измене дела Плана генералне регулације VIII за зоне „Жељезничко насеље” и „Макова седмица” и део зоне „Мали Радановац”, Одлука о изменама и допунама Одлуке о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима и  Одлука о организацији и функционисању цивилне заштите на територији града Суботице, као и Одлука о изменама Одлуке о стипендирању студената са територије Града Суботице.

Преостале тачке дневног реда односиле су се на измену статута јавних и јавно-комуналних предузећа због увођења у службену употребу буњевачког језика, као и на нека персонална решења.