Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Донирана опрема за ефикасније управљање пољопривредним земљиштем

04.11.2021.

Представници НАЛЕД-а данас су, у Плавој сали Градске куће, представницима суботичке локалне самоуправе предали донирану опрему – три лаптоп и два десктоп рачунара, и лиценцу за AgroLIFE апликацију набављене за потребе Града Суботице и Службе за пољопривреду у оквиру пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“.

14659_1.jpg
 

Члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, изјавио је, тим поводом, да укупна вредност донације износи 478.816 динара и да је у оквиру овог пројекта, чији је циљ да се унапреде капацитети локалних самоуправа за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, суботичкој локалној самоуправи донирано и 11 метео-станица.

14659_2.jpg

„У Суботици је тренутно регистровано 6.548 пољопривредних газдинстава, од којих ће вероватно већина бити корисници AgroLIFE апликације. Ова апликација омогућва и закупцима државног пољопривредног земљишта, и власницима приватних пољопривредних газдинстава, коришћење података потребних за предузимање агротехничких мера, као и свих оних корака који су неопходни за развој пољопривреде и профитабилну производњу“, нагласио је Самарџић.

Пројектни менаџер на пројекту „Дигитализација општинског управљања земљиштем“, Стефанос Јокић, казао је да је реч о регионалном пројекту који се, осим у Србији, спроводи још у БиХ и Црној Гори.

14659_3.jpg

„Суботица  је једна од пет локалних самоуправа у Србији која, заједно са Бачком Тополом,  Врбасом, Инђијом и Сомбором, активно учествује у активностима пројекта у циљу дигитализације општинског управљања пољопривредним земљиштем. Разлог због којег смо данас овде јесте донација рачунарске опреме у оквиру пројекта, а све у циљу подизања техничких капацитета Службе за пољопривреду града Суботице с  циљем олакшаног и ефикасног управљања свакодневним активностима у области управљања пољопривредним земљиштем. Град Суботица и кроз овај пројекат тежи да  модернизује услуге и процесе за  управљање пољопривредним земљиштем, да поспеши и унапреди прикупљање података и праћење  управљања пољопривредним земљиштем, као и да унапреди регионалну сарадњу у области управљања пољопривредним земљиштем“, рекао је, између осталог, Стефанос Јокић.

Медијима се обратила и члан Градског већа задужена за област пољопривреде, Хајналка Богнар Пастор, а догађају су присуствовали и секретар Секретаријат за пољопривреду и заштиту животне средине, Александар Витковић, и шеф Канцеларије Службе за  пољопривреду и пољопривредно земљиште, Гргур Стипић.

Пројекат „Дигитализација општинског управљања земљиштем” спроводе НАЛЕД, ГИЗ и TeleGroup, а подржава га немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој.