Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У „Татравагонки Братство“ планирају проширење производње и запошљавање нових људи

05.11.2021.

Министарка привреде, Анђелка Атанасковић, амбасадор Словачке Републике у Србији, Федор Росоха, и градоначелник Суботице Стеван Бакић, састали су се данас, у Суботици, са представницима фабрике „Татравагонка Братство“ чији се производни програм базира  на  поправци,  ревизији, реконструкцији  и  производњи  теретних  вагона  и  њихових резервних  делова. Током срдачног сусрета са менаџментом ове успешне фирме, разговарало се о проширењу производње, изградњи још једне производне хале и запошљавању нових људи.

 14663_1.jpg

Министарка Атанасковић је, у изјави медијима након састанка, навела да је као копредседавајћи за Мешовиту комисију за економски развој и сарадњу између Републике Србије и Словачке на иницијативу амбасадора Росохе данас у Суботици, у посети фабрици „Татравагонка Братство“.

 14663_2.jpg

„'Татравагонка' је пример фирме и приватизације која је одлична, првенствено за Суботицу, а уједно и за Србију. Они већ 11 година имају добре резултате, ове године су имали подстицаје од Министарства привреде, а почетком следеће године имају другу траншу коју треба да повуку, заврше и запосле још педесетак људи. Они намеравају да прошире производњу и да праве још једну халу, што је јако добро. И били би пример не само у Србији, него и у Европи са производњом вагона и, уопште, вагонских  елемената. Рекла сам им да могу то да одраде и пре, значи ако испуне другу траншу раније могу већ да конкуришу и предају захтев нашем министарству и Развојној агенцији Србије, како бисмо могли да разматрамо подстицаје, зависно од њихових улагања које треба да дају. То је позитивно и за Суботицу, јер одмах после тога следи упошљавање нових људи и решавање економских питања многих породица у овом региону“, истакла је министарка Атанасковић.

Присуство министарке Атанасковић и делегације са којом је посетила Суботицу и „Татравагонку Братство“ знак је да Србија хоће и даље да потпомаже и подржава добре инвестиције, оценио је амбасадор Росоха, и додао да је та фабрика добар пример успешног предузетништва у овој земљи и пример другим инвеститорима који би дошли на српско тржиште.

 14663_3.jpg

„Као што је министарка поменула, следеће недеље у Братислави ће бити уприличена десета Мешовита комисија за економски развој и сарадњу између Републике Србије и Словачке, а ми то видимо као даљи корак у јачању привредних односа Србије и Словачке“, подвукао је амбасадор Росоха.

Уз подсећање да је словачка „Татравагонка“ од 2011. године власник „Братства“, градоначелник Бакић је истакао важност коју за град Суботицу има ова фабрика шинских возила, јер се она наслања на традицију која датира из 1886. године, док под препознатљивим именом „Братство“ ради од 1959. године.

14663_4.jpg 

„Ту су многе генерације Суботичана прехраниле своје породице и дале допринос индустријализацији Суботице. Честитам менаџменту 'Татравагонке Братство' на  импозантним резултатима које су нам презентовали, на изузетно успешном финансијском пословању, а  нарочито на  плановима за будућност ове компаније  који су, такође, импозантни. Данас смо се састали управо да видимо како држава Србија, словачка амбасада и Град Суботица могу да помогну да се та производња развије и да се обезбеди квалификована радна снага. Суботица ће дати све што је у њеној надлежности да се испрате амбиције фабрике 'Татравагонка Братство' и да ово предузеће, као одличан пример српско-словачке пословне сарадње, настави са успесима на европском тржишту“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

14663_5.jpg 

Један од власника фабрике „Татравагонка Братство“, Михал Лазар, казао је да је мисија менаџмента компаније да настави да гради ову фирму и инвестира у даљу производњу, за шта је, како је рекао, и убудуће потребна добра сарадња са државним органима Републике Србије.

 14663_6.jpg

Након састанка у пословним просторијама ове фирме, министарка Атанасковић, амбасадор Росоха, градоначелник Бакић и менаџмет „Татравагонке Братство“ обишли су производне погоне ове фабрике.