Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Суботице у Првом светском рату

13.11.2021.

Поводом обележавања 103. годишњице ослобођења Суботице у Првом светском рату, синоћ је  на сцени „Јадран“ суботичког Народног позоришта одржана свечана академија „Браћа увек - увик заједно“, манифестација која се одржава од 1991. године, када је обновљена повеља о братимљењу Срба и Буњеваца и договорена сарадња о заједничком обележавању важних историјских датума. Академији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, обраћајући се присутнима, рекао да смо, као и сваке године у последње три деценије, сабрани и вечерас на овој свечаности да се са поносом и поштовањем присетимо новембарских дана 1918. године у Суботици, дана ослобођења и уједињења када су се остварили три века сањани снови овдашњих Срба и Буњеваца о слободи, равноправности, поштовању језика, писма и националне културе.

 14680_1.jpg

„Све је то на ове просторе донела Краљевина Србија, којој се Суботица директно присајединила, заједно са целом Бачком, Барањом, Банатом и Сремом. Југословенска авантура донела је много неизвесности и страдања и данас поново настављамо од тог славног 13. новембра, када је ушла српска војска и када је дошла српска држава. Буњевци су, у држави са југословенским предзнаком, изгубили право на свој идентитет, док данас у Србији, у граду Суботици имају право на службену употребу свог језика који је ове године, после векова употребе међу Суботичанима, коначно озваничен пред градским институцијама. Важно је сетити се да је и то тековина 13. новембра 1918. године“, истакао је градоначелник Бакић.

Новембарски дани, додао је, донеће Суботици још једну велику радост – велелепни  споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу, у чије име је Други батаљон Осмог пешадијског пука Дунавске дивизије донео и мир, и поредак, у Суботицу.

„Споменик ће бити откривен крајем овог месеца, испред Соколског дома посвећеног његовом страдалном сину. Посебна је част и привилегија за све нас који смо у томе учествовали, да остваримо жељу старих Суботичана који су 1920. године донели одлуку у Скупштини града о подизању споменика последњем српском краљу, баш у близини Железничке станице, на коју су возом пристигли и без испаљеног метка у град ушли јунаци Солунског фронта“, рекао је Бакић.

 14680_2.jpg

Подвукао је да „ми све то чинимо следећи визију председника Србије Александра Вучића“ који је „започео велико дело обнове српске државотворне свести и националног достојанства“.

„Визија обнове и унапређења споменичке баштине праћена је и усмерењем ка обнови свих вредности које камени и мермерни ликови наших великана симболизују. Уз духовне вредности обнавља се и наша економија, па ће, у годинама које долазе, и наша Железничка станица прећи из 1918. године у 21. век, у којем ће наш стари краљ дочекивати испред парка неке нове суботичке госте, спајајући славну прошлост и перспективну будућност овог града. У то име, нека нам је срећан дан ослобођења и уједињења“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на свечаности обратио се и књижевник и историчар, генерални секретар Матице српске, др Милан Мицић.

У оквиру свечане академије, глумац Народног позоришта у Београду, Бошко Пулетић, извео је монодраму „Војвода Живојин Мишић“ која је своју премијеру имала на сцени „Славија“, у јануару ове године, поводом обележавања стогодишњице смрти великог српског војсковође.

14680_3.jpg 

Академија је отворена химном „Боже правде“ и буњевачком свечаном песмом „Подвикује буњевачка вила“, у извођењу хора Српског културног центра „Свети Сава“.

Поводом 13. новембара 1918. године, када је ослободилачка српска војска ушла у Суботицу, данас су положени венци на спомен-плочу на Железничкој станици, као и код Споменика јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. године, на Пушкиновом тргу, где је одржан помен за погинуле борце.

У име суботичке локалне самоуправе и градоначелника Стевана Бакића венац на Споменик јунацима палим за ослобођење и уједињење 1912-1918. године положили су члан Градског већа Срђан Самарџић и шеф Кабинета градоначелника, Сава Стамболић.

14680_4.jpg