Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана едукативна трибина о неговању добрих говорних навика

16.11.2021.

У оквиру пројекта Караван културе говора који се, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, спроводи у склопу националне кампање „Негујмо српски језик“ која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, вечерас је у Великој већници Градске куће одржана едукативна трибина о неговању добрих говорних навика  у организацији Удружења за унапређивање и развој културе јавног говора „Изражајност“. Трибини је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, обраћајући се присутнима, рекао да га радује долазак Каравана културе говора „Проговори да видим ко си“ у наш град, да му је драго да је у овом пројекту узело учешћа 40 основаца и исто толико ученика суботичких средњих школа, као и тридесет просветних радника свих профила и њихових руководилаца.

 14684_1.jpg

„Култура говора је веома важна за очување интегритета једног језика. То је ствар наше културе и идентитета, али и питање личног развоја сваког од нас. Правилно и јасно изражавање је велика предност у свим сферама личног и професионалног живота. Зато ће врхунски стручњаци који су део овог пројекта заиста много помоћи нашим младим суграђанима да унапреде своје капацитете и појачају своје самопоуздање пред великим изазовима који их чекају у животу“, истакао је Бакић.

Додао је да су многи пројекти Удружења „Изражајност“ подржани од Владе Републике Србије и да то није случајност.

„Чврсто смо опредељени, на свим нивоима власти, да чувамо српски језик и ћириличко писмо. Модерно време и нове технике комуникације у многоме сиромаше све језике света. То је велики изазов на који кроз овакве пројекте спремно, савремено и занимљиво одговарамо. Чувамо своје драгоцено језичко наслеђе и уклапамо га у услове 21. века, али на начин да се не изгуби његов квалитет и лепота. Јединствени образовани програм за српски језик у Србији и Републици Српској, који је иницирао председник Србије Александар Вучић, додатно ће проширити простор нашег језичког јединства, а то значи и простор заједничког живота, културе и економије“, нагласио је градоначелник Бакић.

 14684_2.jpg

Суботица је мешовита средина, казао је градоначелник и подвукао да како република, покрајина и град негују српски језик и ћирилицу, тако исто „кроз законска решења, политике и конкретне активности чувамо језике и писма националних мањина“.

„Овај Караван културе говора биће у нашем граду добра прилика и да наши суграђани из мањинских заједница усаврше своје познавање и владање српским језиком, што им може користити у даљем животу и раду широм Србије. Заиста је велика корист од овог племенитог и нашем друштву веома потребног пројекта и желим да се захвалим што је Суботица уврштена у план активности Каравана. Наша локална самоуправа је активни учесник свих делатности на јачању културе говора и унапређењу знања. Задовољство је бити ваш домаћин и Град ће све наше младе суграђане, полазнике ових едукативних радионица, даровати књигом, која ће помоћи да усвојена знања остану трајна, а уједно ће бити успомена на ово лепо искуство. Желим вам срећан рад и много нових знања“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

О неопходности неговања културе говора, односно лепог изражавања, шта све спада у  ту културу, на који начин она утиче на српски језик и како исправити лоше говорне навике, на трибини су говорили мастер комуниколог, Слободан Роксандић, и професор дикције др Радован Кнежевић.

 14684_3.jpg

Познати француски хуманитарац, Арно Гујон, присутнима у Великој већници у видео поруци је испричао како је он најбољи пример да се упорношћу и уз много труда може достићи висок ниво културе изражавања, чак и када се говори на страном језику.

Поред едукативне трибуне, у оквиру Каравана културе говора који се у Суботици спроводи од 15. до 17. новембра, одржане су и едукативне радионице на којима су суботички основци и средњошколци путем практичних вежби радили на развијању своје културе говора, како да то чине на јасан, сликовит и динамичан начин и како да елиминишу употребу поштапалица, скраћеница и туђица. Учесници радионица су на поклон од Града Суботице добили књигу „Проговори да видим ко си“ аутора Слободана Роксандића, додатно наставно средство са више од 20 аудио и видео лекција.

Секретар Секретаријата за друштвене делетности, Јасмина Стевановић, је у понедељак, 15. новембра, на конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, најављујући ову едукативну трибину и едукативне радионице у ОШ „Иван Горан Ковачић“ и Гимназији „Светозар Марковић“, казала да је Град Суботица дао апсолутну подршку настојањима Удружења „Изражајност“ да, поред мноштва локалних самоуправа, посети и Суботицу.

14684_4.jpg

„Сматрамо веома важним сваку идеју и активност којом ћемо охрабрити и оснажити младе људе да, у времену када се садржај на друштвеним мрежама, и ријалити програми намећу као модел понашања, раде на својој излагачкој писмености и подстакнемо их да више пажње посвете усменом  изражавању. Познавање и очување језика представља идентитет народа и зато је потребно да  децу учимо вредностима њиховог језика“, нагласила је Јасмина Стевановић.