Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Вучић присуствовао свечаном отварању фабрике „Бојсен“

19.11.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао je данас, у Привредној зони „Мали Бајмок“ у Суботици, свечаном отварању фабрике немачке компаније BAS Boysen Abgassysteme d.o.o, која спада у водеће светске произвођаче издувних система за аутомобилску индустрију, и поручио да су управо такве фабрике, у којима је процес рада роботизован и аутоматизован, потребне нашој земљи.

14697_1.jpg 

„Поносан сам на оно што сте урадили господине Гајзел, али и на то што сте то урадили у Србији. Ово је за наше унуке, за оне који долазе. Ово је најмодернија фабрика коју имамо у Србији данас, све је роботизовано и аутоматизовано. У Србији овако нешто није постојало. Разговарао сам и са радницима, из Суботице, Бачке Тополе, неки су из Пожаревца. У овој фабрици радиће 500 људи и ти радници су наш понос. Што се тиче инфраструктире мислим да је у последњих пет, шест година више изграђено него у претходних неколико деценија. Потребно је да наставимо, да привлачимо инвеститоре, да верујемо у себе“, истакао је Вучић.

Према његовим речима, немачки инвеститори су сигурни инвеститори, они пружају стабилност нашој земљи.

„Отворио сам или положио камен темељац за 250 постројења, али овакво нешто се не среће! За ово живите и за ово се борите“, рекао је Вучић.

14697_2.jpg

Он је навео да је важно да Србија настави да привлачи инвеститоре и верује у себе и да наша земља, посматрано за 2020. и 2021. годину, може да буде најбоља у Европи по кумулативној стопи раста. 

- Потребан нам је убрзани развој, Војводина мора да ухвати корак са Београдом, ако не и да га престигне. За Суботицу имамо још много ствари да урадимо, најважније је, да не помињем Градски стадион и Народно позориште, да ће држава Србија у реконструкцију Опште болнице уложити око 4,9 милијарди динара, односно више од 40 милиона евра. Овде, на северу Србије просто нам је све на располагању, како смо у претходних 30 година успели све да уништимо питање је за историчаре. Данас смо на добром путу, важно је да видимо како треба да наставимо“, нагласио је председник Вучић.

Амбасадор Савезне Републике Немачке Томас Шиб је истакао да је нова фабрика у Суботици још један узорни пројекат неког немачког инвеститора и „симбол изузетних економских односа две земље“.  

14697_4.jpg

„Немачка предузећа су све активнија, а инвестиције су од 2000. године премашиле 3,5 милијарди евра. Немачка предузећа су створила на десетине хиљада радних места у Србији. Србија постаје све занимљивија за стране инвеститоре, посебно за аутомобилску индустрију, а кључ за развој српске привреде је потврђен и у белој књизи страних инвеститора“, навео је амбасадор Шиб.  

Председник групације „Бојсен“ Ролф Дител Гајзел захвалио се председнику Србије Александру Вучићу на присуству, као и осталим члановима Владе Републике Србије. Председник корпорације рекао је да је ово најновија фирма како у Немачкој, тако и Србији која ће остварити велике промете на 25 локације широм света. 

14697_3.jpg

„На површини од 38 хиљада квадратних метара производићемо и улагаћемо много. Биће нових радних места за више од 500 запослених. Имамо велике планове за промет, овде у Србији, што ће се уложити у додатно проширење фабрике на што више локација. Ми крећемо пуном паром и уверени смо да ћемо производњу постепено повећавати у наредне две године“, казао је Ролф Дитер Гајзел.

14697_5.jpg

Град Суботица обезбедио је 10 хектара грађевинског земљишта у Привредној зони „Мали Бајмок“, а вредност улагања је 65 милиона евра и представља једну од најзначајнијих гринфилд инвестиција у Србији.

14697_6.jpg

14697_7.jpg