Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Др Балинт Пастор, председник Скупштине града одржао је састанак представника НИС а.д. и МЗ Палић, Хајдуково и Шупљак

22.11.2021.

Данас у 17.00 часова, у просторијама Месне заједнице Хајдуково одржан је састанак на којем су били присутни представници Нафтне индустрије Србије а.д., секретари МЗ Палић, Хајдуково и Шупљак као и чланови савета ових месних заједница. Састанак је сазвао народни посланик и председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор, у циљу благовременог обавештења грађана о наставку истраживања на локалитету Палић.

 14701_1.jpg

Мењајући досадашњу праксу, ово руководство града сматра за себе обавезујућим информисање грађана о свим дешавањима која се реализују на подручју града Суботице. Грађани имају право на све информације и нико им не може ускратити право да буду благовремено и у целости обавештени о томе шта се дешава у њиховом непосредном животном окружењу.

Састанку је присуствовао и Имре Керн, заменик градоначелника Суботице, који је са председником Скупштине током протеклих месеци у више наврата контактирао руководство компаније како би се постигао договор да се грађанима предметног подручја изађе у сусрет и објасне циљеви, околности и услови радова који се изводе у близини њихових насеља. 

НИС а.д. се сходно договору са др Балинтом Пастором и Имреом Керном одазвао позиву и обратио се представницима ових месних заједница. Представници НИС а.д. су презентовали планиране врсте, обим и динамику истражних радова и дали одговоре на постављена питања ради остварења обостраног интереса.

14701_2.jpg

У тренутку када је енергетска криза све више изражена, како у нашој држави тако и у другим земљама везана за гас као енергента, било би од општег интереса да се обезбеде услови за истраживање гаса на наведеном простору, а потом и услови за привођење гаса комерцијалној производњи.

У циљу наставка истраживања и повећања ресурсне базе, НИС а.д. ће вршити додатна испитивања у четири истражне бушотине које се налазе у експлоатационом пољу на локалитету Палић (1 бушотина), односно на истражном простору (3 бушотине). Радови се врше на основу свих потребних одобрења издатих од стране надлежног Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај.

Планирано је да се први резултати у овој фази истраживања обезбеде кроз испитивање гасних интервала у ове четири бушотине, у краткорочном периоду (10-15 дана по бушотини) уз поштовање законских оквира везаних за геолошка истраживања и заштиту животне средине при геолошким истраживањима нафте и гаса.

Радови ће започети од половине јануара 2022.године.

14701_3.jpg 

НИС а.д. као друштвено одговорна компанија, која има дугогодишњу добру сарадњу са локалним самоуправама, дуги низ година финансира пројекте у области образовања и васпитања. Настављајући ту традицију, финансираће и изградњу дечјих игралишта на Палићу и Хајдукову, након чега следе и други пројекти за чију ће реализацију ова компанија на основу договора такође  определити значајна средства. 

                                                                          Служба за скупштинске послове