Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Стеван Бакић отворио изложбу фотографија „Знаменити Срби Далмације“

26.11.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић вечерас је у вестибилу Градске куће отворио изложбу фотографија под називом „Знаменити Срби Далмације“, аутора мр Милорада С. Кураице. Неуморним трудом Завичајног удружења „Далмација“ Суботичани се из године у годину све боље упознају са српским православним наслеђем ове области која вековима дарује наш народ знаменитим и великим људима, истакао је, том приликом, градоначелник Бакић и навео да су такви били и епископ Стефан Кнежевић и политички првак Сава Бјелановић.

14706_1.jpg 

„Драгоцено је настојање суботичких Далматинаца да нас упознају са људима који су задужили српски народ, а о којима се нажалост врло мало зна. Вреди подсетити да су Бачка и Далмација биле, у време ових великана, у истом државном оквиру, у којем се српски народ јединствено борио за своја права и своју слободу“, казао је градоначелник Бакић.

Тако је Бјелановић, додао је, био под утицајем идеја и борбе Светозара Милетића, па је по угледу на његову „Заставу“ основао „Српски лист“ у Задру, док је епископ Стефан рукоположен у Сремским Карловцима, који су били седиште Српске цркве у целом Аустријском царству.

 14706_2.jpg

„У злочиначкој ’Олуји’ скоро да је потпуно нестала српска Далмација али данас, на темељу који су поставили ови великани које видимо око нас, а кроз старање државе Србије и Српске православне цркве, обнавља се наш народ на том простору и чува своју Лазарицу на Далматинском Косову, коју је подигао управо Стефан Кнежевић. Хвала Удружењу што и у Суботици ради на чувању идентитета Срба пореклом из Далмације и кроз овакве акције брани истину о својим прецима на том простору“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на отварању изложбе обратио се и аутор мр Милорад С. Кураица.

Изложба се састоји од више од 100 експоната, а доноси приче о великанима Сими Матавуљу, Герасиму Зелићу, Петру Јагодићу Куриџи, Стефану Кнежевићу, Сави Бјелановићу, Ивану Гундулићу, Руђеру Бошковићу, Валтазару Богишићу, Владимиру Беари, Бранку Жежељу, Олги Спиридоновић, Радету Матијашу и другима.

14706_3.jpg 

Након свечаног отварања изложбе, у Великој већници Градске куће уприличено је вече сећања на двојицу великана – Стефана Кнежевића и Саву Бјелановића. Предавање су одржали проф. др Вељко Ђурић Мишина, др Милан Гулић и др Војин Калинић.

Организатор изложбе фотографија „Знаменити Срби Далмације“, која ће трајати до 6. децембра, је Завичајно удружење „Далмација“, из Суботице.

14706_4.jpg