Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Новом Жеднику одржани „Михољски сусрети села“

26.11.2021.

У Новом Жеднику су, од 24. до 26. новембра, одржани „Михољски сусрети села“ приређени под покровитељством Министарства за бригу о селу и уз подршку суботичке локалне самоуправе. У оквиру манифестације, вечерас је у холу новожедничке Основне школе „Боса Милићевић“ одржано фолклорно вече, културно-уметнички програм који је обухватио наступ Српског културног центра „Вук Стефановић Караџић“, из Бачке Тополе, а у знак захвалности за помоћ у организацији „Михољских сусрета села“ додељене су и плакете и дипломе градоначелнику Суботице Стевану Бакићу, помоћнику градоначелника Марку Марићу и координатору пројекта Божидарки Голубовић. У име градоначелника Бакића, који због раније преузетих обавеза није био у могућности да присуствује вечерашњем, завршном дану ове манифестације, диплому и плакету преузео је члан Градског већа Срђан Самарџић. Захвалнице је уручивао председник Савета МЗ „Нови Жедник“, Никола Пуалић.

14707_1.jpg 

Обраћајући се присутнима у име локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и своје име, Самарџић је рекао да Град Суботица настоји да оснажи село и да млади имају што је могуће боље услове за живот и опстанак на селу.

„Ово су први сусрети који се организују на овакав начин са идејом да постану традиционални. Циљ ове манифестације је да се обогати друштвени, спортски живот становника у селима и негује традиционални  начин  живота  и  културно-историјско наслеђе села“, нагласио је Срђан Самарџић.

14707_2.jpg

Марко Марић је истакао де је манифестација „Михољски сусрети села“  добра порука и од стране државе, и локалне самоуправе, да становништво у сеоским срединама није заборављено и да млађе генерације могу да рачунају на подршку, да се определе да остану да живе на селу и ту стварају породице.

У оквиру манифестације, у среду, 24. новембра, одржани су ликовни сусрети деце и креативна радионица, програм који је обухватао окупљање деце предшколског и школског узраста из Новог Жедника и надметање у цртању и креативном стваралаштву, док је у четвртак, 25. новембра, у холу ОШ „Боса Милићевић“ Дечје позориште из Суботице за децу предшколског и школског узраста извело представу „Чипкана прича“.

14707_3.jpg

Манифестација „Михољски сусрети села“ одржава се од октобра до краја децембра 2021. године у чак 68 села широм наше земље, чије су локалне самоуправе добиле средства по Јавном конкурсу Министарства за бригу о селу.  У овим сусретима у току ова три месеца учествоваће преко 960 селa са територије општина из читаве Србије, а манифестације ће широм Србије имати око 96.000 учесника и посетилаца.