Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Свечано откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу

30.11.2021.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, и градоначелник Суботице Стеван Бакић данас су, на платоу испред Соколског дома у Суботици, свечано открили споменик краљу Петру I Карађорђевићу. Министарка Кисић Тепавчевић је, обраћајући се званицама и грађанима, рекла да је ово година у којој обележавамо век од смрти Краља Петра Првог Карађорђевића, једног од најзначајнијих српских владара, и да јој је част и задовољство што има прилику да присуствује откривању споменика великану наше историје, краљу победнику и ујединитељу, краљу кога је народ волео и ценио и краљу који је показао како се чува и воли своја земља.

14709_1.jpg

Уз подсећање да је у време краља Петра I Карађорђевића Србија доживела своје најславније тренутке, министарка Кисић Тепавчевић је истакла да генерације памте величенствене победе у балканским и Првом светском рату, као и ослобођење Старе Србије од османске владавине.

Навела је да је резултат његове владавине било и стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца у којој су се Срби нашли уједињени у једној држави, да га је народ упамтио као скромног човека који је са својом војском и официрима проживео све страхоте албанске голготе и да је свима у аманет оставио „да увек будемо на страни слободе, правде и мира, штитећи интересе свог народа и своје земље“.

14709_10.jpg

„Грађани Србије данас живе у уређеној, демократској, просперитетној, економски напредној и слободној држави. Пут до такве државе није био лак. Кроз столећа, векове и године, наша држава се градила, развијала, обнављала, уздизала, чему су многи појединци дали немерљив допринос. Зато је сећање на њих обавеза будућим поколењима – да никад не забораве светле тренутке наше прошлости и оне који су живот посветили остварењима највећихих и најузвишенијих идеала”, нагласила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Градоначелник Бакић је подвукао да је ово историјски и величанствен дан за Суботицу, дан у којем најсевернији град у Србији одаје почаст краљу Петру I Карађорђевићу, њеном највољенијем владару.

Краљ Петар је, рекао је, 1912. године, у велико дело ослобођења и уједињења кренуо на крајњи југ наших историјских простора, да би га 1918. окончао овде, на северу, који је његову славну војску дочекао са великом топлином и јединственим одушевљењем.

Навео је како је прошао један век од краљевог упокојења 1921. године, да је Суботица за њим искрено жалила и да сведочанства из тог времена говоре о звоњави свих цркава у граду, без обзира на конфесију.

Подсетио је да је комеморативну седницу одржала и градска скупштина на којој су говорили угледни Срби, Буњевци, Мађари, Хрвати и Јевреји, свако са свог становишта.

14709_11.jpg

Цитирао је и део обраћања мађарског представника др Едена Нађа који је, између осталог, о краљу Петру рекао: „Сваки поштовалац права, слободе, закона и устава са пијететом мисли на његов живот, деловање и целу владавину, јер је био утеловљење права, законитости и правде. У њему смо, увек и свуда, видели неуморног радника – краља који се брине за добробит својих народа, који дубоко осећа одговорност и стоји у служби општих. Због тога ћемо и ми Мађари да очувамо његов помен, међу осећајима поштовања и благодарности“.

Дубоке истине је, додао је, изрекао пре једног века овај представник једне мањинске заједнице.

„Веома ми је драго што данас заиста заједно чувамо његов помен. Што смо одлуку о подизању овог споменика донели у пуном сагласју и јединству, баш као што су то Суботичани учинили и на седници скупштине од 20. јуна 1920. године, када је одлучено да се овај дивни парк код Железничке станице назове по краљу Петру и да му се у граду, како су нагласили у образложењу своје одлуке, подигне споменик 'као будна опомена будућим покољењима на братску слогу, љубав и јединствен рад'“, навео је Бакић.

Истакао је да су несрећне привредне и политичке кризе и погубне идеологије осујетиле остварење те племените одлуке, све до данас, „када у времену мира, политичке стабилности, сарадње и економског напретка, које нам је омогућила политика председника Александра Вучића, испуњавамо завете предака“.

14709_12.jpg

„То чинимо и тачно један век откада су настала суботичка насеља Нови Жедник и Вишњевац, као прва од неколико села која ће подићи солунски јунаци. Хероји који су Србију ослобађали у име краља Петра и овенчали га том најлепшом титулом – Ослободилац! Често се заборавља да је пет хиљада од тих солунских добровољаца било са простора Бачке и Баната и да су они били јединствени у свом поштовању према краљу Петру, са својим саборцима из Лике, Црне Горе, Босне и Херцеговине и других крајева“, нагласио је градоначелник Бакић.

Колико год желели да га присвојимо себи, указао је, „ми Суботичани знамо и овим спомеником величамо његов значај за цео српски народ“.  

Симболика његовог живота у Србији, додао је градоначелник Бакић, затим у Француској, Швајцарској, Црној Гори, његове борбе за права и слободу Срба у Босни и Херцеговини, његово витештво и спајање најбољег што је научио на западу са духом нашег православног истока, све га то чини владаром који је симбол српског народа, како оног са почетка двадесетог, тако и овог са почетка двадесет и првог века.

14709_7.jpg

„Зато му споменици ничу или се обнављају од његовог банатског Петровграда, преко Бачке Паланке, Кикинде, Бечеја и наше Суботице. Предвођени величанственим новосадским коњаником, чијим је откривањем, председник Александар Вучић, вратио онај значај који ослобођење и уједињење из 1918. године имају за простор данашње Војводине. Суботица се данас придружује тој обнови државотворне свести, поноса и унапређења споменичке баштине у нашој земљи. Данас шаљемо једну лепу слику, слику братске слоге, љубави и јединства, по чему је Суботица увек била препознатљива. Шаљемо и слику једне пристојне Србије. Зато сам данас поносан на моју Суботицу и моју Србију”, поручио је градоначелник Стеван Бакић, и додао да се захваљује свима који су допринели овом свечаном, историјском тренутку за Суботицу.  

 14709_6.jpg

Након откривања споменика, мали помен краљу Петру I Карађорђевићу служио је Његово преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, са свештенством Епархије бачке.

 14709_5.jpg

Свечаном откривању споменика присуствовали су саветник председника Републике Дејан Савић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов, председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, представници националних савета мађарске, буњевачке и хрватске националне мањине, представници војске и полиције, заменик градоначелника Суботице Имре Керн, помоћници градоначелника, чланови Градског већа и одборници у градском парламенту, као и велики број грађана.

Церемонија свечаног откривања споменика почела је химном „Боже правде“ у извођену Суботичанке Мирне Радуловић.

14709_8.jpg

Аутор споменика је академски вајар Зоран Ивановић. Скулптура краља Петра, израђена у стојећем ставу миротворца и државника, висока је 4,2 метра и тешка 1,3 тоне. Дело је Уметничке радионице „Кузман“ из Смедерева, а постављена је на постамент од аранђеловачког гранита висине 5,6 метара.

Овај пројекат је реализован у највећем разумевању и сарадњи са представницима националних мањина. Скупштина града Суботице је на седници одржаној 28. маја 2020. године, на Спасовдан, једногласно донела одлуку о постављању споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу (1844-1921), као и за личности које су значајне за овдашње Мађаре, Буњевце и Хрвате – бившем градоначелнику Суботице Карољу Бироу (1864-1952) и бискупу Ивану Антуновићу (1815-1888).

14709_9.jpg

Средином октобра 2020. године, у парку поред катедрале Свете Терезије Авилске, свечано је откривен споменик Ивану Антуновићу, а почетком јуна ове године, на Тргу републике, испред Градске куће, Карољу Бироу.