Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 16. седница Скупштине града Суботице

01.12.2021.

„У децембру ћемо, као и прошле године, имати две редовне седнице Скупштине града Суботице. На дневном реду сутрашње, 16. седнице Скупштине града укупно ће бити 34 тачке дневног реда, а пред католички Божић, највероватније 23. децембра, одржаћемо и другу децембарску седницу на којој ћемо усвојити буџет за 2022. годину. На сутрашњем скупштинском заседању најзанимљивија тачка дневног реда је, свакако, доношење Одлуке о изменама и допунама одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину, односно други ребаланс буџета“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 16. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 2. децембар 2021. године, са почетком у 9.00 часова.

 14712_1.jpg

„Пошто се буџет остварује на начин и у мери за шта у последњим годинама и мандатима није било примера у позитивном смислу, наравно, то даје могућност за прерасподелу одређених средстава. Оно што је суштина, најтачније и најпрецизније – имаћемо већа примања за 3,66 одсто у односу на планирана примања, што значи 238,3 милиона динара, тако што Град није повећавао основицу пореза на имовину ове године. Без обзира на то што порески терети нису већи, остварење је веће него што је то било првобитно планирано, па и планирано првим ребалансом који је усвојен пре неколико месеци. То даје простора за прерасподелу тих средстава са приходне стране“, истакао је др Балинт Пастор.

Оно што ће Град  учинити, рекао је, јесте да ће део ових средстава бити распоређен јавним и јавно-комуналним предузећима за покривање њихових инвестиционих улагања у циљу побољшања комуналних услуга на територији града Суботице.

 14712_2.jpg

„Сва јавна и јавно-комунална предузећа ће, без изузетка, добити та средства након усвајања другог ребаланса буџета. Веома значајно је то што ће захваљујући изузетном остварењу буџета у потпуности бити враћени дугови Министарству одбране на име купопродајне цене Дома војске и Прве касарне. Желим да честитам Градској управи и градоначелнику што је то постало могуће у овом сазиву, односно од формирања нове градске власти 21. августа прошле године, и што ће закључно са децембром ове године Министарству одбране у потпуности бити враћен дуг од 212 милиона динара. То значи да ми у следећу годину улазимо без било каквих дугова“, нагласио је др Балинт Пастор.

Додао је да ће на дневном реду сутрашње седнице Скупштине града бити и доношење Одлуке о изради Плана детаљне регулације за део простора између ул. Јована Микића и коридора железничке пруге  од Сегединског пута до Теслине улице, као и доношење Одлуке о изради Плана детаљне регулације соларне електране „Биково“, на територији града Суботице.

 14712_3.jpg

„План детаљне регулације соларне електране 'Биково' израђује се за потребе наручиоца и финансијера израде пројекта предузећа 'Untermolo'д.о.о. Нови Сад. Ради се о делу парцеле бивше 'Азотаре', а обухват је 70 хектара земљишта и планира се изградња соларног постројења за производњу електричне енергије. Оно што је још значајно јесте да ће бити потребна израда стратешке процене утицаја на животну средину. Истакао бих, такође, и тачку дневног реда која се односи на измену одлуке о јавним паркиралиштима како би особе са посебним потребама лакше остваривале право на бесплатно паркирање“, навео је др Балинт Пастор.