Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: У наредну годину без дуга за војну имовину

02.12.2021.

На 16. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, донета је Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину. Ребалансом усвојени обим буџета износи 7,43 милијарде динара, што је за 171,15 милиона динара више од планираног обима текућег буџета. Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се медијима након усвајања Одлука о изменама и допунама Одлуке о буџету Града Суботице за 2021. годину (50 гласова за, четири против, уздржаних није било) рекао да у периоду јануар-октобар текуће године проценат остварења плана текућих прихода износи 81,07 одсто, а да су очекивања до краја године да ће се поједине приходовне позиције буџета остварити у већем износу од планираног текућим буџетом.

 14713_1.jpg

„Приходовну страну буџета, који је износио 7,26 милијарди динара, подигли смо за 171 милион и 153 хиљаде динара, што значи да садашњи обим буџета за 2021. годину износи 7,43 милијарде динара. Највећи део тих средстава, којима смо увећали и расходовну страну буџета за 217,7 милиона динара, у висини од 211,6 милиона динара определићемо према јавним и јавно-комуналним предузећима како бисмо им, у циљу пружања што је могуће квалитетније  услуге грађанима, омогућили да ојачају своје инвестиционе могућности. Такође, определили смо и додатна средства да бисмо до краја ове године измирили целокупну уговорну обавезу за касарну ’Коста Нађ’ и Дом Војске. То значи да обавезе према Министарству одбране и Републичкој дирекцији за имовину, које је Град Суботица имао када сам у августу прошле године именован за градоначелника, више неће постојати и да ће у наредну годину Град ући као 1/1 власник тих објеката“, истакао је градоначелник Бакић.

Уз констатацију да је куповина војне имовине за некога била „пословни успех века“, а за њега и дан-данас „промашај века“, градоначелник Бакић је, упитан о евентуалним решењима за Дом Војске и касарну „Коста Нађ“, навео да је имао два састанка са представницима организације „ИТ Суботица 2030“, којој је потребно око пет хиљада квадратних метара простора.

 14713_2.jpg

„Озбиљном тиму ИТ стручњака из групације ’ИТ Суботица 2030’ понудио сам готово партнерски однос  са градом Суботицом, јер сматрам да ће и Град имати велике користи од њиховог рада и успеха. Уколико се то реализује, настојаћемо да будемо предусретљиви према њима и да, након реконструкције унутрашњости тог објекта, ниједна страна не буде оштећена. Кад је реч о касарни ’Коста Нађ’, једино што у овом тренутку могу да кажем јесте да су за цео комплекс те касарне тренутно заинтересоване три компаније“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз подсећање да ће у оквиру пројекта „Чиста Србија“ бити изграђено 110 километара канализационе мреже у Суботици, на Палићу, у Чантавиру и Бајмоку, и да ће у насељима Чантавир и Бајмок бити изграђени и пречистачи отпадних вода, градоначелник Бакић је рекао да ће у оквиру овог пројекта бити решен и вишедеценијски проблем отвореног канала у суботичкој Месној заједници „Прозивка“.

14713_5.jpg

„У тих 110 километара канализационе мреже која ће се изградити на територији града Суботице  оквиру пројекта ’Чиста Србија’, обухваћен је и непуни километар канализационе мреже којим ће се на подручју Месне заједнице ‘Прозивка’ решити вишедеценијски проблем отвореног канала који загађује средину у тој месној зеједници“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Међу 34 тачке дневног реда, колико је данас укупно усвојено на седници Скупштине града Суботице, донета је и Одлука о изради Плана детаљне регулације за део простора између ул. Јована Микића и коридора железничке пруге  од Сегединског пута до Теслине улице, као и Одлука о изради Плана детаљне регулације соларне електране „Биково“, на територији града Суботице.