Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Амбасадор Ирана посетио Суботицу

03.12.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор састали су се са амбасадором Исламске Републике Иран у Србији Рашидом Хасанпуром. Након срдачног сусрета у Зеленој сали Градске куће градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима, рекао да су разговори били конструктивни, да је анализирана досадашња сарадња између Града Суботице и Ирана и да је амбасадор Хасанпур предложио братимљење једног иранског града са Суботицом.

 14716_1.jpg

„Током састанка дотакли смо се многих тема, чак и више него што смо и сами очекивали. Закључили смо да односи постоје, да се одвијала одређена културна и привредна сарадња, али да је то недовољно и да има простора да се та сарадња оснажи и подигне на виши ниво, нарочито у области пољопривреде и туризма“, навео је градоначелник Бакић.

Уз истицање да му је драго што је данас имао задовољство да упозна Његову екселенцију, амбасадора Ирана који је у нашој земљи нешто више од годину дана, а већ је обишао многе локалне самоуправе, ојачао постојеће и успоставио нове мостове сарадње наше две земље, градоначелник Бакић је казао да му је велику част учинила иницијатива амбасадора Хасанпура да се Град Суботица побратими са једним градом из Ирана са којим би Суботица могла да сарађује на пољу културе, привреде, туризма и спорта.

14716_2.jpg 

„Договорили смо се да амбасадору Ирана доставимо допис у коме ћемо презентовати све предности нашег града, а које ће он проследити даље, тако да верујем да ће ускоро наши разговори бити конкретизовани. Град Суботица је посвећен стварању нових веза и односа са свим државама које су пријатељи Србије. Сигурни смо да ће Његова екселенција понети добре утиске са нашег састанка и препоручити наш град пословним људима и културним делатницима у Ирану“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор је изјавио да је  током разговора истакнуто и да је Суботица пети по величини град у Републици Србији, али да је по стратешком значају, сигурно, још више на тој лествици.

 14716_3.jpg

„Извесно је да има могућности за успостављање сарадње у областима спорта, туризма, привреде и културе. Постоји сарадња на парламентарном нивоу, то је државна сарадња између Србије и Ирана, али ми бисмо желели да та сарадња буде конкретнија и на неким локалним нивоима. Почаствовани смо због иницијативе Његове екселенције да се Суботица побратими са једним градом у Ирану. Уверен сам ће овај данашњи састанак довести до конкретнијих форми сарадње“, рекао  је др Балинт Пастор.

Оцењујући да је боравак и пријем у Суботици један од истакнутијих дана током његовог мандата у Србији, амбасадор Хасанпур је казао да је овом посетом употпунио слику коју је претходно стекао о овом лепом граду и да су односи између наше две земље на највишем нивоу.

14716_4.jpg 

„Велика политичка воља лидера две земље је да се односи развијају на свим нивоима, тако да и сарадња на нивоу локалних институција може бити у оквиру тог ширег плана сарадње између наше две земље. Рекламни материјал о граду Суботици говори о ’10 плус 1’ разлога који оправдавају инвестирање у овом граду.  На овом састанку сам рекао да тим разлозима мора да се дода још једна јединица, односно да то мора да буде ’10 плус 1 плус 1’ разлог. Та додата јединица говори у прилог доброг управљања и људима који управљају овим градом. Постоји сарадња између вашег региона и Ирана у различитим областима, али ми желимо не само да наставимо ту сарадњу него да јој дамо и институционално регулисан облик. Надам се да ћемо у будућности бити сведоци добрих и конструктивних дешавања и помака у нашој сарадњи“, закључио је амбасадор Рашид Хасанпур.

 14716_5.jpg

Састанку су присуствовали и помоћница градоначелника Суботице за област економског развоја и међународне сарадње и градска менаџерка, Загорка Панић, и члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић.