Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министарка Матић посетила Палић и Суботицу

08.12.2021.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, председник Скупштине АП Војводине и Скупштине Парк Палић д.о.о. Иштван Пастор, градоначелник Суботице Стеван Бакић и директорка предузећа Парк Палић д.о.о. Валерија Денч, обишли су данас, на Палићу, Викенд насеље и аква парк са спа центром. Министарка Матић је, обраћајући се медијима након обиласка Палића и састанка са представницима предузећа Парк Палић д.о.о., Града Суботице и АП Војводине, изјавила да је задовољна што се данас уверила како су све инвестиције ресорног министарства надлежног, пре свега за туризам, дошле у добре руке.

14728_1.jpg 

„Оправдали сте наше поверење и чињеницу да је ресорно министарство у периоду од 2015. до 2021. године укупно определило више од 293 милиона динара за пројекте развоја туризма на Палићу. Сагласни смо да су 22 милиона динара које је Министарство издвојило за изградњу ’Авантура парка’ и паркинг-простора на Палићу недовољна за једну такву туристичку дестинацију и за једно од шест најбољих туристичких места прве категорије у Републици Србији. Сагласни смо да су потребна додатна улагања и верујемо да ће већ од 2024. године ресорно министарство бити у могућности да, пре свега из буџета, издваја значајнија средства за сва туристичка места прве категорије у Републици Србији“, рекла је министарка Матић.

Додала је да је данас упозната и са два кључна пројекта на Палићу која би у наредном периоду требало привести намени, а то су аква парк са спа центром и Викенд насеље.

 14728_2.jpg

„Ресорно министарство ће свакако дати свој, пре свега финансијски допринос да се заједно са локалном самоуправом и Покрајинском владом капитални пројекат изградње аква парка приведе намени. Верујем да заједничким напорима свих ових нивоа власти можемо допринети да следећа туристичка сезона на Палићу буде обогаћена радом једног оваквог објекта који ће допринети не само скоку броја туриста већ и много квалитетнијој туристичкој понуду Палића. Постигли смо договор и у вези решавања проблема некадашњег Викенд насеља. Једно место попут Палића не заслужује да такав простор у онаквом облику постоји и ми ћемо пружити сваку могућу помоћ, од правне па до финансијске, с тим да је тренутно много значајније решити све правне и својинске проблеме који постоје око тог Викенд насеља. Оно што је извесно јесте да нећемо више дозволити да то буде ругло, јер Палић апсолутно заслужује репрезентативан изглед на сваком свом метру квадратном на ком се простире“, подвукла је министарка Татјана Матић.

Градоначелник Стеван Бакић је изразио захвалност Министарству трговине, туризма и телекомуникација и министарки Матић на разумевању за проблеме и захтеве везане за Палић, као и на спремности и решености да помогну у њиховом решавању.

„Суботица са Палићем спада међу шест дестинација које у Србији имају статус туристичког места прве категорије. Драго ми је што ресорно министарство уважава ту категоризацију и приоритетно подржава пројекте који отварају нове могућности туристичке понуде Палића. Министарство трговине, туризма и телекомуникација прошле године је издвојило 12 милиона динара за изградњу ‘Авантура парка’, а Град Суботица је са два милиона динара омогућио да се ‘Авантура парк’ са првобитне локације измести у Зоолошки врт на Палићу. Зоолошки врт Палић је заиста најбоље место за садржаје ’Авантура парка“, јер ће се тиме постићи већа разноврсност и привлачност његове туристичке понуде, не нарушавајући његово окружење и основну делатност. Очекујемо да ће се уложена средства вратити кроз приходе од туризма. Сваког викенда је овде велики број гостију из целе земље, а повећава се и број страних туриста“, истакао је градоначелник Бакић.

14728_3.jpg 

Он је навео да је захваљујући подршци Министарства трговине, туризма и телекомуникација у висини од десет милиона динара, у улици Јожефа Хегедиша на Палићу изграђено 61 ново паркинг место.

„Паркинг је рађен тако да што мање утиче на заштићени простор Великог парка. Очекујемо да ће се квалитетна сарадња наставити, тим пре што је Палић најбољи пример сарадње републичке, покрајинске и локалне власти на унапређењу капацитета једне туристичке дестинације“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Иштван Пастор је, између осталог, истакао да је за изградњу аква парка са спа центром на Палићу по проценама неопходно још око 504 милиона динара.

 14728_4.jpg

„То је процена од септембра, јер се ситуација са ценама грађевинског материјала стално мења. Уколико би обезбедили средства и почели са радовима почетком наредне године, они би могли да буду завршени за три, четири месеца, пред почетак туристичке сезоне”, рекао је Иштван Пастор. 

Валерија Денч је рекла да је предузеће „Парк Палић“ д.о.о. годинама уназад може да рачуна на подршку Министарства туризма, трговине и телекомуникација.

14728_5.jpg

„Ове године успели смо да смо реконструишемо два јавна тоалета на Палићуи наредне године намеравамо да наставимо са тим послом. Изградили смо 'Авантура парк' и уз подршку града преместили у ЗОО врт на Палићу. Изградили смо и нова паркинг места, на сваком петом месту засађено је дрво и у томе нам је подршку пружило ЈП 'Палић-Лудаш'“, навела је Валерија Денч.

14728_6.jpg

Након посете Палићу, министарка Матић је у Суботици, у емисионом објекту у Црвеном селу, званично пустила у рад нове радијске FM предајнике који ће омогућити бољу покривеност становништва сигналима програма Радио Београда и Радио Новог Сада.

14728_7.jpg