Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Недопустив напад на свештено лице

12.12.2021.

Поштовани суграђани,
сведоци смо да протекле две суботе, једна мања група људи, између 14:00 и 15:00 часова блокира раскрсницу код хотела „Патрија“, чиме онемогућава слободу кретања и грубо крши закон. Имали смо прилике да видимо да су ти скупови потпуно исполитизовани, што је нарочито постало јасно након што је председник републике Александар Вучић изашао у сусрет добронамерном делу грађана који су били забринути у вези животне средине. Нелегална блокада у Суботици се након тога, минуле суботе, свела на неколико десетина острашћених и агресивних појединаца, који су вређали све који би наишли на блокирану раскрсницу.

 14731_1.jpg

Право лице инспиратора, организатора и медијских промотера овог противзаконитог скупа показало се на примеру нашег уваженог суграђанина, протојереја Драгана Стокина старешине храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици. Осим што су му онемогућили слободу кретања, окупљени изгредници су га окружили, вређали њега и његово двоје малолетне деце, гађали га упаљачима, лажно га оптуживали и провоцирали на најгоре начине. 

Најоштрије осуђујем тај скандалозан и сраман напад на свештеника Српске Православне Цркве у нашем граду. Као градоначелник желим да се, овим путем, у име пристојне и нормалне Суботице, извиним нашем оцу Драгану на свим непријатностима, претњама и увредама које је доживео у суботу и да позовем надлежне органе да истраже све околности и поднесу прекршајне и кривичне пријаве против одговорних лица.

Такво понашање није забележено ни у време оружаних сукоба, када су зараћене стране пропуштале представнике верских заједница кроз барикаде, поштујући њихове хумане и миротворне службе. Наша Суботица поштује различите вероисповести кроз векове и било би за очекивати да свако свештено лице, било које цркве или вере, буде третирано са дужним поштовањем и без разлике изузето из свих сукоба и блокада. Учесници суботњих изгреда су се и о овај цивилизацијски принцип оглушили. 

Оцу Драгану, који служи у нашој средини већ двадесет година и активно учествује у духовном, културном и друштвеном животу града, желим да још многе деценије даје допринос нашој градској заједници, коју је обогатио и са своје десеторо деце. Желим да он и његова породица знају да ће Суботица увек бити њихов град, који неће дозволити да их било ко напада, вређа и дискриминише.

Напад којем је био изложен овај свештенослужитељ није само насртај на толеранцију и складан суживот по којем је наш град познат, то је напад на све пристојне Суботичане, о којима не смемо дозволити да слику граде они најгори међу нама.

Агресивну и насилну мањину која малтретира наш град два викенда заредом позивам да окончају своју деструктивну и незакониту делатност, која изазива све веће огорчење код грађана. Полицијска управа у Суботици не може да обезбеђује нелегалан и непријављен скуп на јавној саобраћајници али подсећам све суграђане да је Министарство унутрашњих послова одредило број телефона 0800104103, као и адресу електронске поште: prijaviblokadu@mup.gov.rs, за пријаве у вези са незаконитом блокадом путева. Грађани се могу обратити и путем редовног броја дежурних служби МУП-а – 192.

Сви треба да знају да они који онемогућавају своје суграђане да прођу јавном саобраћајницом крше закон и да немају право да било кога увредама, насиљем или на било који други начин приморавају на било какво чињење или нечињење.

Свако ко буде изложен вређању или физичким насртајима оних који крше закон то треба одмах да пријави полицији, која ће предузети адекватне мере да се сузбије насиље и заустави малтретирање грађана.

Нећемо дозволити да наш уређен и миран град постане полигон за иживљавање маргиналних група и насилника над обичним грађанима, свештеним лицима, представницима медија или било ким другим. 

Чувајмо једни друге и чувајмо нашу Суботицу.

                                                                                        Градоначелник Суботице
                                                                                               Стеван Бакић