Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пламен мира из Витлејема у Градској кући

15.12.2021.

Др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), председник Скупштине града Суботице примио је данас делегацију Савеза скаута војвођанских Мађара, која је донела Пламен мира из Витлејема у Градску кућу. У последњих пет година, скаути су пламен мира - симбол заједништва, сигурности, међусобног поверења и љубави поделили у више мађарских институција и у више цркава у Војводини. Сада су га први пут донели и у суботичку Градску кућу.   

 14739_1.jpg

Прича о Витлејемском пламену датира још из XI века када је на позив папе Урбана II, група младих витезова из Фиренце отишла у Јерусалим да становницима свога града донесе пламен мира, симбол наде.

Традиција пламена је оживела 1986. године у Аустрији, а три године касније наставили су је скаути, делећи га од тада по свету. По пламен вечне свеће, која се налази у Христовом родном месту у Базилици рођења Господњег подигнутој на месту јаслица, из Беча најчешће одлази дете, и то у пратњи скаута. Пламен закључан у фењеру, доноси се авионом у Беч, где га на свечаној церемонији преузимају делегације скаута више држава, односно нација.

14739_2.jpg 

Др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) је рекао да му је част да може да преузме пламен. Захвалио је скаутима што истрајно негују и шире ову лепу традицију, јер „Пламен који се преноси паљењем свеће са свећом све нас треба да подсети на то да се мир и љубав шире на исти начин, од човека до човека ” – рекао је.

14739_3.jpg

Пламен мира се из Градске куће носи даље, до других војвођанских места, да гори све до Божића.

14739_4.jpg

                                                                                  Служба за Скупштинске послове