Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица посвећена унапређењу енергетске ефикасности

16.12.2021.

Представници аустријске компаније „Солид солар енерџи системс“, која се бави изградњом постројења за коришћење соларне енергије за грејање и производњу струје, и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) данас су, у Великој већници суботичке Градске куће представницима јавних предузећа и локалних компанија представили потенцијале за сарадњу и изнели информације о могућим решењима која обезбеђују бољу енергетску ефикасност и смањење емисија штетних материја коришћењем соларне енергије на појединачним објектима, али и већим системима. Презентацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је Суботица укључена у велики пројекат „Енергетски ефикасно снабдевање енергијом“ који у оквиру ИПА прекограничне сарадње реализује са Републиком Хрватском.

14743_1.jpg 

„Пројекат је вредан 85 милиона динара и предвиђа постављање соларних панела на девет објеката јавне намене и енергетску санацију две школе, ОШ ’Матко Вуковић’ и Основне и средње школе ’Светомир Бојанин’, као и две соларне клупе и једно соларно дрво. Овај пројекат је заснован на успостављању енергетске ефикасности јавних зграда кроз примену електрана на обновљиве изворе као пример енергетски одрживе и еколошки прихватљиве јавне политике. Ово ће подићи свест о важности заштите животне средине и потенцијала за коришћење енергетске ефикасности и соларних електрана. Наш Геронтолошки центар је још пре неколико година такође уградио један број соларних панела, тако да се може рећи да Суботица заиста предњачи у увођењу ове технологије у енергетске системе својих јавних објеката“, истакао је Бакић.

Данашња презентација ће дати много нових идеја како да наставимо са таквим пројектима али и како да се привреда и приватни капитал укључи у цео процес, који је део глобалне „зелене агенде“, рекао је градоначелник Бакић и додао да је сваки киловат струје произведен кроз овакве обновљиве изворе киловат мање оптерећења за наше велике електране, а самим тим и велики допринос смањењу количине штетних гасова.

 14743_2.jpg

„Као што је нагласио и председник Републике Србије, наша земља води посвећену и озбиљну еколошку политику. Град Суботица је део те политике и кроз наш труд око уклањања дивљих депонија и кроз озелењавање нашег града, проширење мреже канализације и рад на санацији Палићког језера, а важан део свега тога су и питања што већег коришћења обновљивих извора енергије. Знате да је у плану и изградња највећег ветропарка у Србији на територији Чантавира. Очекујемо још много оваквих презентација у будућности, а све то води ка још конкретних и квалитетних пројеката који ће повећати квалитет живота грађана Суботице“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

 14743_3.jpg

Присутнима у Великој већници део технологија компаније „Солид солар енерџи системс“, представили су Хрвоје Милошевић и Патрик Рајтер, а о помоћи у финансирању оваквих инвестиција коју може да пружи Европска банка за обнову и развој говорио је Бојан Богдановић, менаџер програма у даљинској енергетици у ЕБРД-у.