Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан округли сто на тему реализације дуалног образовања

14.12.2021.

Град Суботица је један од пионира дуалног образовања у нашој земљи и тренутно по овом моделу наставу похађа 408 ђака, од којих су 140 ученици првих разреда – на девет профила и седам подручја рада и на сва три наставна језика, а настава се  одвија у Техничкој школи „Иван Сарић“, Хемијско-технолошкој школи и Политехничкој школи, саопштено је на данашњем округлом столу на тему реализације дуалног образовања, одржаном на Отвореном универзитету у организацији Социјално-економског савета Града Суботице.

14746_1.jpg 

Члан Социјално-економског савета и секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић је, том приликом, изјавила како је Град Суботица свестан значаја дуалног образовања и да је међу првим градовима који су препознали предности које оно нуди.

„Локална самоуправа има важну улогу када је реч о дуалном моделу образовања, јер она представља спону образовања са привредом. Суботица у корак прати инвестиције и мере са највишег државног нивоа које су већ увериле многе младе људе да треба да остану у Србији“, рекла је Јасмина Стевановић.

14746_2.jpg

Веома смо поносни, истакла је, што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја уврстило и Суботицу међу градове и општине који промовишу национални модел дуалног образовања.

„Врло брзо биће акредитовано 12 тренинг-центара у земљи, а два би требало да буду у Суботици. Суботица има сјајну  прилику да добије статус тренинг-центра, јер је један од основних стратешких начела Владе Србије да помогне  свим младима у нашој земљи да, у сарадњи са компанијама, стекну квалитетно знање путем дуалног модела образовања и тако постану изазов за све компаније које се опредељују да послују и у Суботици, и у овом региону“, нагласила је јасмина Стевановић.

Председница Синдиката образовања Србије, Валентине Илић, подсетила је да је Закон о дуалном образовању је усвојен 2017.године, како је почео да се примењује две године касније, да је још у току његова измена и да се усклађује са потребама оних који су укључени у овај процес.

14746_3.jpg

„Око 7.000 ученика у целој Србији укључено је у процес дуалног образовања, на 37 профила, и нама је важно да ученици који улазе у процес буду комплетно законски заштићени, да се води рачуна да се деца не експлоатишу, да имају социјално осигурање и 70 одсто од минималног личног дохотка у Србији. Инструктори у фирмама морају да буду обучени да раде са децом, али и да пратимо даљи пут те деце, када изађу из школа, како ће се и где запошљавати. Ми на овај начин добијамо профилисану радну снагу, стручњаке, који могу даље да се школују“, казала је Валентина Илић.

У раду Округлог стола учествовали су  и члан Савета Срђан Самарџић, члан Градског већа задужена за област образовања и културе Миланка Костић, представници Регионалне привредне коморе, покрајинских и републичких институција, стручних школа, као и представници компанија и ученици суботичких школа који се образују по овом моделу.

14746_4.jpg