Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Суботица била и остала „град спортова“

21.12.2021.

У Великој већници Градске куће одржано je свечано проглашење добитника признања у традиционалној акцији „Спортиста године Суботице“ коју заједнички организују Град Суботица, Спортски савез града Суботице и „Нове Суботичке новине”. Титулу најбољег спортисте Суботице за 2021. годину понео је Андреј Барна, пливач Спартака, док су за најбољи спортски колектив проглашени Женски фудбалски клуб Спартак и Рвачки клуб Спартак, државни прваци. Годишњи избор најбољих спортиста Суботице присуством је увеличао и градоначелник Стеван Бакић који је, након пригодног обраћања, уручио прелазне пехаре намењене најбољем спортисти и најбољим клубовима, највредније признање овог традиционалног избора који без прекида траје од 1961. године.

 14806_1.jpg

„Ако неко има дилему да ли Суботица јесте или није град спортова – нека дође и буде наш гост на додели награда у традиционалној акцији ’Спортиста године Суботице’. Ту ће лако закључити да је Суботица била, да јесте, али и да ће бити и даље ’град спортова’“, рекао је градоначелник Бакић.

Уз подсећање да су кроз ову акцију протеклих деценија продефиловали бројни асови, значајни не само за спорт у нашој држави, него и за спорт на светском нивоу, градоначелник Бакић је навео да је рекордер по броју проглашења у највреднијој, сениорској категорији рвач Давор Штефанек који је осам пута био проглашен за најбољег спортисту Суботице.

 „О спортској историји нашег града управо лепо прича и ова акција. Реализује се од 1961. године и по томе спада међу најдуготрајније изборе сличног карактера у Србији. Честитам свим спортистима и спортским клубовим који су се истакли резултатима у 2021. години, а честитам и онима који су се нашли у конкуренцији, али овога пута нису били на ранг-листама. Нека вам ово признање буде један велики подстрек да наставите оно што радите изузетно добро“, рекао је Бакић.

 14806_2.jpg

Он је казао да му је изузетна част што ће моћи да преда прелазне пехаре намењене најбољем спортисти Суботице и најбољим клубовима Суботице.

„Пехари најбоље сведоче о историји спорта у Суботици од 1961. године, јер се на њима налазе имена свих ранијих добитника. Они сваке године постају све тежи и тежи, а њихово освајање све већа награда најбољима међу вама. Ово свечано уручење се заиста може назвати правом светковином спорта у празничном расположењу које нас заокупи у децембру и јануару. Мултинационалној Суботици, која слави све празнике, може се додати и једна посебна ’нација’ коју чине спортисти, а свечано уручење ових награда њиховим празником“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутне је поздравила и члан Градског већа задужена за област спорта и омладине Наташа Алексић која је казала да је суботички спорт преживео једну изазовну ковид-годину и да ће буџет за спорт у 2022. години износити 124,5 милион динара.

 14806_3.jpg

„То је значајно увећање и ово је прилика да се захвалим градоначелнику Стевану Бакићу на подршци и разумевању за спортисте Суботице. Јер, ми јесмо град спортова, а да би то и даље били нашим клубовима морамо да помогнемо“, рекла је, између осталог, Наташа Алексић.

Председник Спортског савеза Србије и наш прослављени спортиста, Давор Штефанек, упутио је честитке добитницима признања уз обећање да ће се, као и до сада, залагати да сви имају услове како би остварили што боље резултате.

 14806_4.jpg

„Највише пута сам понео титулу ‘Спортиста града Суботице’ и на то сам поносан. Ове године сам последњи меч имао у Кањижи, помогао сам свом клубу да дођемо до титуле и на најлепши могући начин се опростио од рвања. Суботица је град спортова и увек ће остати, а на нама који смо на функцијама је да вам помогнемо и омогућимо да имате услове да се бавите спортом”, рекао је Штефанек.

14806_7.jpg

У име пливача Спартака Андреја Барне, који је Србију представљао на Олимпијским играма, признање је примио председник Пливачког клуба Спартак Павле Кујунџић. Барна се тренутно налази у Америци и на признању се захвалио путем видео-поруке.

14806_5.jpg 

Поред најбољих сениора и спортских клубова, у акцији „Спортиста године Суботице“ проглашени су и најбољи пионири, јуниори и ветерани, а уручена су и посебна признања.

14806_6.jpg