Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 17. седница Скупштине града Суботице

22.12.2021.

„Сутра ћемо одржати 17. редовну седницу Скупштине града Суботице. То ће у овој години, рачунајући све седнице, бити тринаеста седница и уједно последња. На седамнаестој седници ћемо имати 15 тачака дневног реда, а најбитнија је, свакако, усвајање буџета за 2022. годину.  Подвукао бих да ме радује чињеница да ћемо, као што смо то учинили и 2020. године, пре католичког Божића усвојити буџет за наредну годину. То се, изузев прошле године, догодило свега једанпут у претходних 15 година. Буџет је током тих година углавном усвајан између 27. и 30. децембра и мислим да је добро што ћемо то сада на време завршити“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 17. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 23. децембар 2021. године, са почетком у 9.00 часова.

 14807_1.jpg

Буџет за следећу годину, навео је, биће свега 1,10 одсто већи од овогодишњег, што, како је рекао, значи да је буџет реално планиран.

„Не видим разлог да се и следеће године буџет не остварује на начин како се остваривао ове године, а познато је да ове године можемо да се похвалимо изузетно добрим извршењем буџета Града Суботице за 2021. годину. Буџет износи седам милијарди и 582 милиона динара. Приходи, примања и расходи су потпуно уравнотежени. Предвиђено је повећање прихода од пореза на имовину од пет одсто, али то није резултат повећања пореске основице, јер оне остају исте и грађани неће плаћати порез у већем износу. Ово повећање од пет одсто пројектовано је због очекиване веће наплате, што је било и ове године“, истакао је др Балинт Пастор.

Додао је да је за капиталне инвестиције предвиђено милијарду и 440 милиона динара и да би из тих средстава требало да се окончају велика капитална улагања која су у току у нашем граду.

„Осим тога ће се, наравно, вршити и друга инфраструктурна улагања у граду, у Народно позориште, аква парк и друге инфраструктурне пројекте, као и у очување историјског језгра града. Желео би да напоменем да су први пут предвиђена средства за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију зграде Градске куће и обнову куће некадашњег градоначелника Суботице Кароља Бироа, у Браће Радића 7, надомак Градске библиотеке“, казао је др Балинт Пастор.

14807_2.jpg

Навео је да ће се на сутрашњој седници донети План генералне регулације за насеље Келебија и да ће то бити први документ такве врсте за ово насеље.

„Донеће се и одлука о спровођењу јавног конкурса за три јавна предузећа, а то су 'Суботичка топлана', 'Суботичке пијаце' и 'Суботица-транс', пошто су директори од маја текуће године у в. д. стању и треба да се распише конкурс како би у року од годину дана од именовања на в. д. функцију та јавна предузећа имала директоре на четворогодишњи мандатни период. Донеће се и одлука о финансијској подршци ради унапређења енергетске ефикасности стамбених зграда, породичних кућа и станова на територији града Суботице. За ту намену је опредељено 15 милиона динара. Усвојиће се и  одлука о мрежи дечјих вртића у установама на територији града Суботице, као и кадровски план што се чини крајем сваке године“, рекао је др Балин Пастор.

Према његовим речима, следећа седница Скупштине града ће се, највероватније, одржати у другој половини јануара.

„То се током претходних десет година није дешавало. И градоначелник и ја, као председник Скупштине града, сматрамо битним да се сагласност на програме јавних предузећа да што раније, како би она могла да извршавају своје надлежности, односно да би грађани имали све оне услуге на располагању које треба да имају“, закључио је др Балинт Пастор.