Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Буџет Града Суботице за 2022. годину планиран изузетно опрезно

23.12.2021.

На 17. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће,  донета је Одлука о буџету Града Суботице за 2022. годину (52 гласа „за“, шест „против“, уздржаних није било). Усвојени буџет Града Суботице за 2022. годину износи 7,58 милијарди динара, што је за 1,95 одсто више од обима утврђеног ребалансом буџета за 2021. годину, односно већи је за 144,76 милиона динара. Градоначелник Суботице Стеван Бакић изјавио је, обраћајући се медијима након доношења ове одлуке, да је пројектована висина прихода и примања буџета израђена на основу анализе њиховог остварења у прва три квартала и очекиваног остварења до краја 2021. године, и да је основ за њихово увећање пројектовани номинални раст БДП-а у 2022. години.

14839_1.jpg

„Буџет Града Суботице за 2022. годину планиран је изузетно опрезно. Усвојени обим буџета износи 7,58 милијарди динара, што је за 1,95 одсто више од обима утврђеног ребалансом буџета за 2021. годину. Текући приходи планирани су у висини од 6,68 милијарди динара, примања буџета планирана су у износу од 366,56 милиона динара, а пренета неутрошена средства из претходног буџетског периода износе 527,32 милиона динара. Једина новина у приходима јесте да ће јавна предузећа и јавна комунална предузећа, чији је оснивач град Суботица, имати обавезу да уплате у буџет града део од 50 одсто остварене добити по завршном рачуну за 2021. годину, уместо досадашњих 70 одсто. На тај начин смо растеретили наша јава и јавно комунална предузећа“, истакао је градоначелник Бакић.

Навео је да расходи и издаци директних буџетских корисника, са једне стране, уважавају потребе корисника буџета за несметано обављање делатности, а са друге стране, опредељују приоритете на завршетку започетих инвестиција.

„Пројектовањем расхода и издатака стављeно je тежиште на финансирање свих мера из надлежности корисника које су неопходне за спречавање појаве ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.   Расходи буџета су планирани у износу од 5,89 милијарди динара и чине 77,72 одсто расхода и издатака буџета за 2022. годину. Инвестицони издаци града планирани су у износу од 1,47 милијарди динара и чине 19,50 одсто укупних расхода и издатака буџета за 2022. годину. Средства буџета за сервисирање јавног дуга града, и ЈКП 'Водовод и канализација', односно за отплату две главнице зајма узетог од Европске банке за обнову и развој су планирани у износу од 200 милиона динара“, рекао је Бакић. 

14839_2.jpg

И овде, такође, додао је, постоји једна новина, а то је да су планирани расходи за робе и услуге увећани за 38,29 одсто него што је планирано ребалансом буџета за 2021. годину.

„Планирани расходи за робе и услуге у структури укупно планираних расхода и издатака учествују са 30,15 одсто. Разлог овако значајног раста планираних расхода за робе и услуге, у односу на претходни буџетски период, јесте измена начина финансирања послова које за потребе града обавља Јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица. До ове године поменуто предузеће се финансирало буџетским средствима кроз субвенције, што није било најсврсисходније решење за трошење буџетских средстава. Од 2022. године предузеће ће остваривати приходе из буџета пружањем услуга које ће фактурисати граду на основу ценовника за услуге усвојеног од стране Градског већа града Суботице“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Он је подвукао да је Град Суботица ове године спровео процес партиципативног буџетирања, односно укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу новца прикупљеног кроз порезе и друге јавне приходе у циљу побољшања квалитета живота у једној заједници и у складу са приоритетима развоја Суботице и реалним могућностима финансирања  пројеката.

14839_4.jpg

„Тим поводом организовано је анкетирање грађана које је трајало од 23. августа до 30. септембра. Заинтересовани грађани су имали могућност да, попуњавањем анкетног листића, дају своје предлоге за трошење буџета у наредној години у свим месним заједницама, Услужном центру Градске куће и електонским путем. Спроведеном анкетом прикупљено је 250 предлога грађана. С обзиром на то да се овакав вид буџетирања први пут спроводио у Суботици, можемо да оценимо да је интересовање грађана било значајно. Најчешће су се пројекти тицали унапређења комуналне инфраструктуре. Критеријуми којима се Град руководио приликом избора и оцењивања могућности реализације пројеката су стратегија развоја града и акциони планови по областима унапређења основних функција буџета, а у складу са приоритетима и расположивим финансијскихм средствима градског буџета. Одговори стручних служби града на приситигле предлоге грађана објављени су на званичном сајту Града Суботице“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

На данашњој седници Скупштине града Суботице укупно је усвојено 15 тачака дневног реда.