Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Стеван Бакић: Суботица ће остати посвећена јачању сарадње са ромском заједницом

27.12.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са председником Националног савета ромске националне мањине Далибором Накићем, покрајинском посланицом Јеленом Јовановић и координаторима за инклузију Рома Града Суботице Клаудијом Курином и Стеваном Николићем. Градоначелник Бакић је изјавио, обраћајући се медијима након састанка, да је Суботица град у коме су Роми део етничког и културног мозаика и да суботичка локална самоуправа посвећује велику пажњу ромској националној заједници.

14872_1.jpg 

„Суботица је једина локална самоуправа у Републици Србији која има два координатора за ромска питања. На данашњем састанку сложили смо се у оцени да су директни разговори са представницима Националног савета Рома изузетно важни, јер се Национални савет Рома на националном нивоу залаже за остваривање људских и мањинских права Рома. Било је и одређених сугестија и предлога, а договорили смо се да се припреми један протокол о сарадњи између Града Суботице и Националног савета Рома“, истакао је градоначелник Бакић.

Подсетио је како је Град Суботица подржао реализацију пројекта „РОМАКТЕД“ у оквиру кога су уређена насеља Халас и Халадаш у Месној заједници „Чантавир“, да је на тај начин подигнут квалитет живота грађана који живе на том простору и да је, истовремено, урађено много и за животну средину насеља Чантавир.

14872_2.jpg 

„Ту је и прекогранични пројекат ’Антидискриминација и интеркултурализам’, путем кога смо подизали свест школске деце о важности толеранције и међусобног разумевања. Поносно се, у априлу, вијорила и ромска застава на нашој Градској кући за Међународни дан Рома. Суботица ће остати посвећена јачању сарадње са ромском заједницом. Унапређењу положаја ромске националне заједнице неће допринети дискриминација, нетолеранција и предрасуде, већ само разумевање и заједнички труд”, нагласио је градоначелник Бакић.

Председник Националног савета Рома, Далибор Накић, изразио је задовољство чињенициом да процес инклузије Рома у Суботици константно иде једном узлазном путањом и да је тај напредак видљив.

14872_3.jpg
 

„Чињеница је да се одговорна државна политика према ромској заједници рефлектује и на локал. Са сигурношћу могу да тврдим да Град Суботица може да представља пример добре праксе када је реч о унапређењу положаја Рома. Уверио сам се да су у Суботици, коју краси мултикултуралност и толеранција, Роми заиста потпуно равноправни грађани. Упућујем све похвале руководству овог града на залагању да се унапреди положај ромске заједнице. Драго ми је што ћемо ускоро формализовати нашу јако добру сарадњу путем закључивања једног протокола о сарадњи“, казао је Далибор Накић.

Уз изражавање захвалности градоначелнику Бакићу на изузетно срдачном пријему, покрајинска посланица и чланица Националног савета ромске националне мањине, Јелена Јовановић, навела је да је Суботица други град по величини по броју  припадника ромске популације.

14872_4.jpg 

„У Суботици живе припадници различитих конфесија. Два координатора  за ромска питања и осам педагошких асистентата у овом граду су различите вероисповести, што сведочи о свеукупној укључености припадника ромске заједнице. Један од наших предлога јесте да се ромски језик поново уведе као изборни предмет у основним школама и ја се искрено надам да ће ромски координатори и ромска заједница порадити на том питању. Верујем у будућност наше земље Србије, верујем у будућност наше деце и желим да сви заједно, удружени, идемо напред“, подвукла је Јелена Јовановић.

Новинарима су се обратили и координатори за инклузију Рома Града Суботице Клаудија Курина и Стеван Николић.

14872_5.jpg

Састанку су присуствовали и члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, и Секретар секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић.