Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Величина српског народа је у богатству свих наших завичаја и крајева да дарују свету велике људе

27.12.2021.

У вестибилу Градске куће вечерас је отворена изложба посвећена грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра I Великог, а потом је, у Великој већници Градске куће одржана и трибина на којој се говорило о животном делу грофа Саве, Србина пореклом из Херцеговине који је био специјални саветник руског цара Петра Великог и који је, поред осталог, заслужан за успешно разграничење руске и кинеске државе. Присутнима на трибини обратио се и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је све оно што није могло бити приказано јавности током најтеже, пандемијске 2020. надокнађено и да крај ове године дочекујемо на најлепши могући начин – изложбом и трибином о животу и раду грофа Саве Владиславића Рагузинског, чија величина и заслуге и даље нису довољно познате у нашем друштву.

14874_1.jpg 

„Његов живот започео је 1669. године у селу Јасеник, код Гацка, а одважни дух, интелигенција и трговачка вештина ће га, у кључним годинама 18. века, довести у позицију једног од најмоћнијих људи Руског царства. Тамо ће разграничавати империје, оснивати градове и обавештајне службе, али оно што је за нас најважније, овај херцеговачки Србин ће немерљиво допринети, да се српско питање и подршка поробљеном српском народу усаде у спољну политику једне од најмоћнијих држава тадашњег и данашњег света“, казао је Бакић.

Навео је како се двадесет и једну годину од рођења грофа Саве десила и Велика сеоба Срба, од које је 2020. прошло 330 година, и да су његова пажња, подршка и помоћ биле кључне да се српски народ на овом нашем северном простору не одроди од свог словенског корена и своје православне вере.

Зато није чудно, додао је, што му је један од првих споменика подигнут управо у Сремским Карловцима, где су дошли руски учитељи који су поставили основ за образовање и очување културе Срба северно од Саве и Дунава.

14874_2.jpg 

„Херцеговци имају ту част међу Србима да се посебно поносе овим великаном, за кога бесмртни Дучић каже:’Био је типичан израз свог родног краја, оличење Србина из Херцеговине, духовног колико и душевног, гипког колико и поносног, опрезног колико и неустрашивог’. Величина српског народа је управо у том невероватном богатству свих наших завичаја и крајева да дарују свету велике људе“, истакао је Бакић.

Он је нагласио да нас личност грофа Саве Владиславића данас додатно и снажно спаја, како са нашим руским, тако и са нашим кинеским пријатељима чије је односе и контакте међу првима уређивао.

„Велика је симболика у српско-руским односима да је гроф Сава био носилац ордена Светог Александра Невског, од чијег рођења смо ове године прославили осам векова. У ове наше дане десило се, после много времена, да један Србин буде одликован овим високим орденом руске државе – а тај Србин је наш председник, Александар Вучић. И тај податак који спаја наше и време грофа Саве, носи велику и снажну симболику“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

 14874_5.jpg

Присутнима на трибини обратили су се и председник Завичајног удружења „Херцеговина“, Драгослав Андрић, виши саветник Руског дома - Руског центра за науку и културу  у Београду, др Георги Енгелхардт, професор на Филозовском факултету Унивезитета у Новом Саду, проф. др Ђорђе Ђурић, и дугогодишњи предствник Републике Србије при Унеску и бивши амбасадор СРЈ у више земаља, проф. др Дарко Танасковић.

У културно-уметничком делу трибине наступила је глумица Ивана Жигон која је одрецитовала песму „Херцеговина“, чији је аутор публициста, књижевник и новинар из Мостара, Божо Кијац.

На отварању изложбе о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати Петра И Великог, у вестибилу Градске куће, говорили су коаутор изложбе Бранко Вукомановић и помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе, др Милан Мицић, који је и отворио изложбу.

14874_4.jpg 

Суботица је пети град у коме је ове године отворена изложба посвећена грофу Сави Владиславићу Рагузинском. Након премијере, почетком јула у галерији РТС-а у Београду, крајем септембра отворена је у Херцег Новом, почетком новембра у Гацку, а пре неколико седмица и у Градишки, у Републици Српској.

Изложба са презентацијом бројних докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ представља се публици у Суботици захваљујући Радио телевизији Србије, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић (1669 -1738), у част Светог Саве.

Изложбу посвећену грофу Сави Владиславићу Рагузинском, као и трибину која је отворена химном „Боже правде“ у извођењу ученице суботичке Гимназије „Светозар Марковић“ Мине Станковић, организовало је Завичајно удружење „Херцеговина“, из Суботице.

14874_3.jpg