Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Стеван Бакић задовољан урађеним у 2021. години

30.12.2021.

„Изузетно сам поносан на чињеницу да је градски буџет током 2021. године увећан за милијарду динара у односу на првобитан план, што сведочи о снажном опоравку и поред веома променљиве ситуације са пандемијом. Дошли смо са 6,3 на 7,4 милијарде динара у истом буџету који је, поред осталог, изнео и терет потпуне отплате дуга за војну имовину од 214 милиона динара, дуга према трезору града од 150 милиона и великог дела дуговања ’Апотеке’ Суботица од 158 милиона динара“, рекао је градоначелник Суботице Стеван Бакић на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући на којој је, уз осврт на урађено у овој години на измаку, представио планове развоја Суботице за 2022. годину.

 14885_1.jpg

Додао је да је Град Суботица ове године први пут спровео процес партиципативног буџетирања и да је спроведеном анкетом прикупљено 250 предлога грађана.

„На сваки предлог је одговорено од стручних служби и заиста нам је драгоцено да чујемо од грађана који су то пројекти и теме које они желе да виде подржане од стране Града. Ту видимо једну велику жељу за унапређење пре свега комуналне инфраструктуре, од путне до канализационе, и то су потребе на које ћемо се трудити да одговоримо у наредним годинама“, рекао је Бакић.

Говорећи о овогодишњим успесима и резултатима, истакао је да је најзначајнији догађај у привредној сфери, који ће, како је рекао, годинама доносити огромне користи граду отварање фабрике реномиране компаније „Бојсен“ у суботичкој Привредној зони „Мали Бајмок“.

„Планирано улагање инвеститора од 65 милиона евра у изградњу и опремање најмодерније фабрике у Србији премашено је за чак више од пет милиона евра. Према најавама највишег руководства компаније, ова фабрика ће бити база за пословање у целој Србији, а њен значај за имиџ Суботице у међународном пословном свету немерљив. Држава је субвенционисала отварање ове фабрике са четири милиона евра, Град Суботица је обезбедио десет хектара земљишта, а та компанија, по уговору, до 2024. године треба да запосли 507 наших суграђана. До 2024. године, кроз разне порезе, таксе и накнаде, у буџет града слиће се 1,2 милиона евра, рекао је Бакић.

14885_2.jpg

Нагласио је да ће 2021. остати у историји града забележена једнако као и 1869. година, када је железница дошла у Суботицу и започела њен динамичан развој.

„У овој години која се сутра завршава најпре су у октобру кренули радови вредни око 100 милиона евра на једном савременом железничком повезивању нашег града и Сегедина, а потпом су крајем новембра започели радови на реконструкцији пруге од Новог Сада до границе на Келебији. Суботица се враћа као железничко чвориште за 21. век. То је, наравно, пре свега заслуга наше државне политике и државничке визије председника Александра Вучића, а наша локална самоуправа спремно је дочекала све изазове тако великих пројеката и била максимално ангажована око посла експропријације земљишта и координације припремних радова са извођачима тог изузетно сложеног посла“, подвукао је Бакић.

Навео је да, када је реч о плановима у области здравства, наредне године предстоји реализација пројекта реконструкције Опште болнице, да је реч о инвестицији вредној преко 40 милиона евра и да је ово била година опсежне припреме и разраде тог огромног посла који подразумева комплетну обнову и осавремењавање 20 објеката у кругу Болнице, површине 35.000 квадрата.

„За пројекат реконструкције Опште болнице Суботица определили смо додатних 50 милиона динара за израду пројектно-техничке документације. Следећа година биће време почетка реализације и то је нешто што ће за нас бити веома значајно, и нешто што смо сви дуго чекали. Веома сам задовољан и чињеницом да смо током ове године отпочели радове на изградњи 30 година тражене амбуланте у насељу ’Прозивка’“, казао је Бакић.

14885_3.jpg

Град Суботица је, нагласио је, као и држава Србија, посвећен унапређењу животне средине.

„Још од 2017. године смо са KfW банком у пројекту ’Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш’. Овим пројектом вредним 7,8 милиона евра унапређен је рад Пречистача отпадних вода, изграђено је 22 километара канализације на Палићу, уређен заштитни појас, изграђена бициклистичка и пешачка стаза уз источну и западну обалу језера, као и многе друге активности“, навео је Бакић.

Током ове године, казао је, окончан је поступак јавне набавке и закључен уговор о куповини 25 специјалних камиона за потребе Регионалне депоније, од чега ће Суботици припасти десет возила.

„Пројекат је финансирала Европска унија са скоро 320 милиона динара, возила су испоручена 25. децембра и биће додељена општинама које ће користити услуге нове депоније након обуке возача, рекао је Бакић, и додао да је један од циљева локалне самоуправе и уклањање дивљих депонија са територије града, да је Суботица број својих дивљих депонија свела на 16 и да ће наставити да их уклања и наредне године.

14885_4.jpg

Нагласио је да је круна свих напора за унапређење водовода и канализације пројекат „Чиста Србија“ у који ће Град Суботица бити укључен током наредне године.

„Квалитетном документацијом и пројектом изборили смо се да се изгради 50 километара канализације у Суботици, по 25 километара у Бајмоку и Чантавиру и недостајућих 10 километара на Палићу. Ту ће се радити и два пречистача нова за приградска насеља, као и коначно затварање канала иза насеља Прозивка“, истакао је Бакић.

У свом излагању осврнуо се и на урађено у области енергетске ефикасности. Реализовано у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње са Сатницом Ђаковачком из Хрватске чији укупан буџет износи 1,42 милиона евра, а буџет Града Суботице 727.000 евра, као и на пројекат реконструкције и доградње главног објекта суботичког Геронтолошког центра, вредан више од 800 милиона динара, који је успешно настављен у мају 2021. и који ће учинити тај објекат и његових више од шест хиљада метара квадратних најбољим геронтолошким простором у Србији.

„То су велика улагања, а таква су и на објекту Дома за децу ’Колевка’, где радове очекујемо да буду потпуно готови током предстојеће године. Вредност тих радова је преко 780 милиона динара, а та средства је обезбедила владина Канцеларија за управљање јавним улагањима“, рекао је Бакић.

14885_5.jpg

Говорећи о урађеном у области инфраструктуре, нагласио је да је током ове године укупно уложено 232 милиона динара на различито уређење улица и локалних саобраћајница и да је на то поносан, јер је, како је рекао, у питању рекорд у последњих десет година и то у буџету који је био оптерећен многим другим приоритетима.

„Када смо код квалитета живота грађана, морам да нагласим колико сам задовољан што је буџет у 2021. такође успео да нам обезбеди да набавимо чак 11 половних, али веома очуваних ’ман’ аутобуса, старих само десет година, што је три пута мање од старости возила која су заменили. Извесно је да се стратегија Града Суботице неће мењати када је у питању Јавно предузеће за превоз путника у градском и приградском саобраћају ‘Суботица-транс’, а план нам је да до краја 2023. године обновимо комплетну флоту аутобуса у том јавном предузећу”, рекао је Бакић.

Подсетио је да је ове године, откривањем споменика бискупу Ивану Антуновићу, бившем градоначелнику Суботице Карољу Бироу и краљу Петру Првом Карађорђевићу оплемењена споменичка баштина у граду Суботици.

„Та три споменика нису само за три или четири народа, то су споменици за све грађане Суботице“, подвукао је Бакић.

14885_6.jpg

Говорећи о култури, осврнуо се и на уређење унутрашњости зграде Народног позоришта.

„Ове године смо обављали радове који ће омогућити реализацију 8/2 фазе, бавили смо се затварањем финансијске конструкције и припремом докуменатације, тако да очекујемо да ће се сложена процедура јавне набавке за овако велики посао окончати ускоро, да би радови могли да почну и да буду готови што је пре могуће“, рекао је Бакић.

Осврнуо се и на реализовано у туризму, уложено и урађено у областима образовања, подршку родитељству, финансирање пројеката и програма друштвено-хуманитарних организација у области социјалне заштите путем конкурса, подршку спорту и предстојећој реконструкцији суботичког Градској стадиона, а саопштио је и да је Град издвојио 14,5 милиона динара из буџета за три привремена клизалишта која су ове године први пут монтирана на Прозивци, Бајмоку и Новом Жеднику.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у граду, казао је да се она може оценити као – неповољна и да су од почетка епидемије обољења COVID-19 до данас на територији града Суботице оболело укупно 19782 особе.

14885_7.jpg

„Број новооболелих се стабилизовао, али оно што налаже на опрез јесте могућност погоршања епидемиолошке ситуације у предстојећем периоду, услед појаве новог омикрон соја вируса корона у нашој земљи. Због тога сам одлучио да се откаже организовани дочек Нове године на централном градском тргу, а остају на снази све противепидемијске мере донете одлуком Градског штаба за ванредне ситуације“, нагласио је Бакић.

На крају данашње прес-конференције, у Медија-центру је уприличен традиционални новогодишњи пријем за медије.  Уз изражавање захвалности на коректном извештавању, градоначелник Стеван Бакић је представницима медија и њиховим породицама пожелео све најбоље за предстојеће празнике и у новој 2022. години.

14885_8.jpg