Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Гласајмо за квалитетније правосуђе

13.01.2022.

Поштовани суграђани,
у недељу, 16. јануара, одржава се референдум на нивоу целе наше земље, на којем ћете имати могућност да се изјасните да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава, који је донела Народна скупштина, а који предвиђа нова уставна решења у домену правосуђа. Позивам све грађане Суботице да на референдуму гласају – ДА и дају свој допринос унапређењу нашег судског и тужилачког система, у складу са препорукама угледних домаћих и међународних познавалаца правне науке.

14895_1.jpg 

Републичка изборна комисија је у претходном периоду упознала све грађане Србије са садржајем Акта о промени устава, о којем ћемо се изјаснити. Најважнија предвиђења решења су укидање досадашњег „пробног“ избора судија, који је предвиђао први судијски мандат од три године, укидање директног избора судија од стране Народне скупштине, као и учешћа парламента у директном избору јавних тужилаца.

Укидањем првог, ороченог, судијског мандата обезбеђује се потпуна сталност судијске функције. Остала поменута решења дају пуни смисао Високом савету судства и Високом савету тужилаштва, који преузимају главну улогу при избору судија и тужилаца, на тај начин дајући предност струци и науци над политиком.

Све ово предложено је у циљу обезбеђивања веће независности, ефикасности и одговорности судства, као и веће самосталности и одговорности јавног тужилаштва, боље зашите права грађана и јачања владавине права. Народна скупштина ће и даље учествовати у процесу, кроз избор четири угледна правника који ће бити чланови Високог савета судства и четири правна стручњака који ће бити део Високог савета тужилаштва, у чијем раду ће учествовати и министар правде.

Народни суверенитет, државно-правни интегритет и уопште све вредности које наш Устав чува и остварује нису ни на који начин угрожени овим референдумом, који се спроводи по процедури коју сам Устав предвиђа. Они који, у кампањи против предложених промена у правосуђу, пласирају такве тврдње покушавају да спроведу једну нечасну политичку манипулацију над грађанима Србије.

Суботичани то добро разумеју и зато нећемо дозволити да пропустимо ову прилику да узмемо директног учешћа у демократском и уставотворном процесу и учинимо, својим гласом и подршком, нешто добро и корисно за нашу земљу.

Гласајмо ДА у недељу, поштујући све мере које је на гласачким местима прописала Републичка изборна комисија. Чувајмо себе и чувајмо нашу Србију.

                                                                                  Градоначелник Суботице
                                                                                          Стеван Бакић