Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 18. седница Скупштине града Суботице

19.01.2022.

„Сутра ће се десити нешто што се није дешавало у претходних десетак година што значи да ће Скупштина града Суботице дати сагласност на програме рада јавних предузећа већ у првом месецу године. Овај посао је Скупштина града у претходних 10 година одрађивала у фебруару, па чак и у марту, а сада ћемо већ 20. јануара завршити тај задатак како би јавна предузећа могла најнормалније да извршавају своје надлежности, а са друге стране да би грађани могли да рачунају на те услуге благовремено и на начин како то грађани Суботице заслужују“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 18. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 20. јануар 2022. године, са почетком у 9.00 часова.

 14905_1.jpg

На 18. редовној седници Скупштине града, како је најавио др Балинт Пастор, наћи ће се 15 тачака дневног реда. Најзаначајније тачке, како је оценио, односе се на давање сагласности на програме 12  јавних и јавно комуналних предузећа односно два друштва са ограниченом одговорношћу који имају 1.500 страна и обухватају износ у висини од 6,5 милијарди динара.

„Важно је рећи да је основ за финансијски раст предузећа повећавање броја корисника услуга односно покривање све већег подручја, а не повећање цена,  значи цене су нетакнуте и тако ће то и остати, значи није дошло и неће доћи до поскупљења“, истакао је др Балинт Пастор.

Износећи конкретне податке о појединим јавним и јавно-комуналним предузећима  он је рекао да је за ЈКП “Водовод и канализација” предвиђено око 30 милиона динара за бушење и опремање бунара, да ће ово предузеће из сопствених средстава израдити пројекте за проширење канализационе, односно водоводне мреже на подручју месне заједнице Жељезничко насеље, да је у плану проширење водоводне мреже у МЗ „Зорка“, као и да се ово ЈКП интезивно итензивно припрема за почетак реализације пројекта у оквиру „Чисте Србије“.

„То ће бити највећи пројекат највеће инвестиције у протеклих можда није претерано рећи стотину година, пошто у Суботици овај пројекат обухвата изградњу канализационе мреже у 120 улица само на подручју града Суботице, а као што је већ познато градиће се канализација у Суботици, на Палићу, у Бајмоку, Чантавиру и у последње две месне заједнице ће се изградити и пречистачи“, подсетио је др Балинт Пастор.

Што се тиче „Суботица гаса“, према речима др Балинта Пастора, предвиђена је проширење гасоводне мреже у висини од нешто мало више од 13 километара.

14905_2.jpg

„План из претходних година предвиђао је изградњу 10 километара гасоводне мреже и пројекте за 10 километара мреже. Ове године ће се изградити 13 километара гасоводне мреже, а направиће се пројекат за 20 километара мреже. Предвиђено је да се у току 2022. године реализује 500 прикључака уместо 350 колико је било претходне године. Мислим да је радосна вест за грађане Суботице  да ће бити у могућности да плаћају прикључке на гасоводну мрежу у 12 месечних рата“, рекао је др Балинт Пастор.

За јавно предузеће за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, предвиђена су средства за рехабилитацију, између осталих, улице Јована Микића, Сомборског пута, Зоркине улице као и улица у већем броју месних заједница, навео је др Балинт Пастор, и додао да у те месне заједнице спадају и „Кер“, „Гат“ и  „Кертварош“.

„Што се тиче ЈКП Чистоћа и зеленило предвиђена су средства у висини од 15 милиона динара за почетак рекултивације несанитарне депоније Александровачка бара и то је од изузетне важности за грађане“, сматра др Балинт Пастор.

Према овим плановима, нагласио је др Балинт Пастор, јавна предузећа ће уплаћивати у градски буџет 50 одсто добити из 2021 године уместо 70 одсто колико су до сада уплаћивали у буџет града.

 14905_3.jpg

„За грађане града Суботице то је значајно због тога што ће 50 одсто добити јавна  предузећа моћи да преусмере у израду нових пројеката, у реализацију нових пројеката, нове инвестиције из комуналне сфере“, подвукао је др Балинт Пастор и  додао да се већ 3. фебруара може очекивати 19. седница Скупштине града.