Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела „Светосавска недеља“

21.01.2022.

Изложбом слика Драгана Бартуле „Уточишта“ вечерас је у Српском културном центру „Свети Сава“ отворена тридесета, јубиларна, културно-духовна манифестација „Светосавска недеља“. Ову традиционалну манифестацију је, преносећи поздраве и благослове Његовог преосвештенства епископа бачког Иринеја и пригодним обраћањем, отворио архијерејски намесник суботички, протопрезвитер Душан Ђукић, а присутнима су се обратили и градоначелник Суботице Стеван Бакић, сликар Данило Вуксановић и аутор изложбе Драган Бартула. Отварању „Светосавске недеље“ посвећене Светом Сави, утемељивачу српске државе, српске писмености, првом српском архиепископу, просветитељу, државнику, миротворцу, законописцу, присуствовали су и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, члан Градског већа задужена за област образовања и културе Миланка Костић и секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић.

14911_1.jpg 

Градоначелник Бакић је рекао да му је велика част што се другу годину за редом обраћа на отварању традиционалне „Светосавске недеље“, манифестације која је заштитни знак Српског културног центра „Свети Сава“.

„Под сводовима Задужбине Душана Радића прошле године сам вам честитао три деценије постојања и рада Српског културног центра, а данас отварамо тридесету ’Светосавску недељу’ која наговештава да ће и 2022. бити година лепих јубилеја у нашем граду“, казао је Бакић

Истакао ја да је пред нама изложба слика истакнутог ликовног уметника Драгана Бартуле, под насловом „Уточишта“ и да су уметност и култура простор где можемо да се склонимо од многих проблема и нађемо снагу која нам је потребна да их решавамо.

14911_2.jpg 

„То и чинимо током целог пандемијског периода. Хватамо се у коштац са изазовима и налазимо начине да их превазиђемо. Тако смо прошле године имали сјајне културне програме и оживљавање културног живота Суботице, чему је Српски кулктурни центар ’Свети Сава’ дао велики допринос. Заједнички смо подносили и жртве, које нам је наметала одговорност коју носимо. Тако ове године нема Светосавског бала, као што није било ни паљења Бадњака испред Градске куће али луч наше културе није згасла, нити смо се отуђили и затворили у себе. У најави програма видим да ћемо чути и беседу о оптимизму на сам Савиндан. Заиста, разлога за оптимизам има“, нагласио је Стеван Бакић. 

Уз подсећање да је прошле године у Суботици подигнут величанствени споменик краљу Петру I Ослободиоцу, остварујући, како је рекао, завет Суботичана из 1920. године, градоначелник Бакић је рекао да је „поглед нашег старог краља на суботичку главну улицу загледаност у векове живота, рада и борбе српског народа на овом простору за опстанак и очување идентитета“.

„Небројене генерације веровале су у боље сутра и у идеал Србије, које вековима није било ни на карти. Тај споменик је потврда да претходно столеће није узалуд потрошено, са свим жртвама и страдањима. Тако и овај центар и ова манифестација, сведоче име и вредности Светог Саве и тако осмишљавају протеклих тридесет година, од којих је само последња деценија могла да улива оптимизам и наду“, рекао је Стеван Бакић. Само уједињени, са вером у Бога, своју земљу и себе, можемо да наставимо успехе и  повратак правим вредностима нашег народа које се најбоље виде пред празник Светог Саве“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

 14911_3.jpg

Аутор изложбе „Уточишта“ Драган Бартула је, објашњавајући зашто је брод доминантан на свим сликама, казао како је свако од нас један брод, како сви ми пловимо и да, ако се ујединимо и ако смо заједно, постајемо велики брод који не може да потоне.

Отварање „Светосавске недеље“ почело је химном Светом Сави у извођењу хора Српског културног центра „Свети Сава“.

Током овогодишње „Светосавске недеље“, која ће трајати до 27. јануара, биће одржано шест програма. Изложбу слика „Уточишта“ посетиоци ће моћи да погледају до 15. фебруара, сваким радним даном од 10 до 14 часова. Сви програми ће бити емитовани и на јутјуб каналу Српског културног центра „Свети Сава“, организатора манифестације.

14911_4.jpg