Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Покрајински заштитник грађана донирао књиге обданишту у ОШ „Хуњади Јанош“ у Чантавиру

26.01.2022.

Покрајински омбудсман проф. др Зоран Павловић донирао је данас књиге вртићу у Основној школи „Хуњади Јанош“, у Чантавиру. Додели књига присуствовао је и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) који је, обраћајући се медијима, изразио захвалност покрајинском заштитнику грађана што је у оквиру ове акције посвећене, пре свега, родитељству и правима детета управо вртићу у Чантавиру донирао књиге на мађарском језику.

 14919_1.jpg

Чантавир је добро место за све ове теме, с обзиром на то да у овом насељу ради вртић који је прошле године постао саставни део мреже предшколских установа, истакао је др Балинт Пастор, и додао да је претходних годину и по дана значајно инвестирано у објекат у коме се налазе обданиште и школа.

14919_2.jpg 

„Вртић је отворен након тридесет година. Локална самоуправа је инвестирала око 1,2 милиона динара у модернизацију грејања у овом објекту, средствима Владе Мађарске целокупна зграда је обновљена, а крајем претпрошле године Генерални конзулат Мађарске у Суботици донирао је средства у висини од 5.000 евра за опремање кухиње у вртићу. Отварање обданишта у Чантавиру је изузетно значајно због тога што млади родитељи не треба да бирају између тога да ли ће имати деце, да ли ће васпитавати децу код куће или ће бити у радном односу, јер је могуће и једно и друго откада постоје групе у обданишту у овом насељу. Радује ме што је и покрајински заштитник грађана овом акцијом дао на значају овој институцији у Чантавиру, као и Граду Суботици“, нагласио је др Балинт Пастор.

Покрајински омбудсман је навео како је овом посетом предшколској установи у Основној школи „Хуњади Јанош“ у Чантавиру желео да скрене пажњу на значај обданишта, да поручи да је јануар месец књиге и да је једним малим знаком пажње према данашњим домаћинима и књигама за децу и одрасле желео да подсети да треба да проширујемо наша знања.  


14919_3.jpg 

„Други разлог због којег смо данас овде јесте што смо будућим родитељима, чија ће деца похађти ово обданиште, донели 'Писмо родитељства' које у себи садржи поруку родитељима о правима детета, али и о оним програмима који су тренутно важећи у свим предшколским установама, како бисмо заједнички покушали да узмемо оно што је најбоље и видимо како бисмо могли да их унапредимо. Ово је програм који обухвата активности не само предшколских установа него и локалне самоуправе и локалне заједнице. Ова предшколска установа је, по нама, пример добре праксе, зато што се на истој локацији налазе и обданиште и школа. Морамо да обратимо пажњу и на запослене и услове у којима они раде. Желим да стварамо још бољу заједничку будућност и да имамо пуно деце која треба да имају сва права и само једну обавезу – да буду срећна“, подвукао је Зоран Павловић.

14919_4.jpg